Spraakmakende Path of Exile-ban blijkt hoax

Path of Exile
23/10/2013
niet beschikbaar
nee
PC

Toen een Redditor genaamd poelegalthrowaway00 eerder deze week naar r/legaladvice trok omdat die ogenschijnlijk onterecht geband zou zijn van Path of Exile, verzamelden gamers zich massaal om hun kameraads roep om hulp onder de aandacht te brengen. Een paar dagen later blijkt echter niet enkel dat er geen sprake is van een onterechte ban, maar dat het hele verhaal uit iemands duim is gezogen.

Het verhaal was als volgt: poelegalthrowaway00 zou naar eigen zeggen betrokken zijn geweest bij een industrieel ongeval, waardoor een hand volledig onbruikbaar was, terwijl de andere slechts deels functioneert. Als gevolg hiervan is gamen op de reguliere manier onmogelijk en moet hij / zij zich behelpen met een muis, drie voetpedalen en extra hulpmiddelen. In het geval van Path of Exile zou dit een macro zijn, die het inzetten van potions overnam. En dat, volgens de originele Reddit post, zou reden zijn voor Grinding Gear Games om het account volledig te blokkeren. poelegalthrowaway00 zocht daarom juridisch advies op grond van diens handicap en omdat er reeds ''honderden dollars'' in het account ge√Įnvesteerd zouden zijn.

Accessibilty in gaming is al tijden een onderwerp dat op de agenda staat en verschillende groepen zetten hier met succes voor in. Zo maakte Microsoft een speciale controller voor zij met bijzondere behoeftes, heeft Among Us veranderingen doorgevoerd voor zij die kleurenblind zijn en ontroerde Naughty Dog met een gigantische lijst van accessibility-opties in The Last of Us: Part II. Verschillende partijen pakten het nieuws daarom snel op. PC Gamer bijvoorbeeld, zocht contact met Chris Wilson, de CEO van Path of Exile-ontwikkelaar Grinding Gear Games. Hij liet echter weten dat het gebruik van macro's niet in strijd is met hun voorwaarden, noch dat ze de ban kunnen terugvinden hun systemen. Een claim die later ook openbaar gemaakt werd via het Path of Exile-Twitter-account.

Op hetzelfde moment hadden activisten zich ook in de strijd gemengd, met Steven Spohn van Able Gamer als een van de luidste stemmen die riep om het terugdraaien van de ban. Grinding Gear toonde zich gewillig, maar liet nogmaals weten dat het de speler in kwestie niet heeft kunnen lokaliseren en dat het daarom via Reddit contact had gezocht. Een antwoord was echter nog niet gekomen. En toen kwam de plottwist.

Op r/PathofExile liet poelegalthrowaway00 doodleuk weten dat het verhaal volledig gefabriceerd was. Er was geen gebanned account of handicap. In plaats daarvan zou de post een sociaal experiment door een leraar zijn, met als doel aantonen hoe simpel het is om mensen te manipuleren via social media-kanalen. Een vreemde claim, vooral als je in acht neemt dat een ethics board deze actie goedgekeurd zou hebben én gezien het feit dat de post na enkele minuten werd gewijzigd om het te doen lijken alsof een hack had plaatsgevonden.

Wat de waarheid ook is - of poelegalthrowaway00 inderdaad was gehackt of dat hij een leugen heeft verteld die enorm is opgeblazen - de schade die het heeft gedaan valt niet te ontkennen. Grinding Gear heeft permanente imagoschade bij zij die niet de afloop meekrijgen en hun PR- en social media-teams zullen ongetwijfeld enorm veel stress hebben gehad van het akkefietje. Minder direct getroffen, maar net zo belangrijk, zijn echter gamers die wel echt hulp nodig hebben en nu hiermee geassocieerd worden. ''Eerlijk gezegd voel ik me een beetje ziek van dit alles,'' vertelt Wilson na afloop van het fiasco aan PC Gamer. ''Het ondermijnd de legitimiteit van echte problemen en de Twitter thread heeft ons flinke PR-schade aangedaan.''

Wilson heeft natuurlijk elke recht om boos te zijn, maar hij is verre van de enige die poelegalthrowaway00 wel kan schieten. Zo blijkt wel als je op Twitter kijkt. ''Je voordoen als een beperkte gamer om een bedrijf lastig te vallen is in en in triest,'' aldus Spohn op het social media-platform. ''Mensen zijn al sceptisch bij mensen die beweren beperkt te zijn. Dus gefeliciteerd troll. Je hebt het gedaan. Je hebt de wereld moeilijker gemaakt voor echt beperkte mensen die de aandacht van ontwikkelaar proberen te trekken.''

Gamers hebben heel erg aan zich dat ze als een groep uitrukken als ze het ergens niet mee eens zijn en daarbij soms fel uit de hoek komen. Doodsbedreigingen aan het adres van Naughty Dog en CD PROJEKT RED zijn hiervan recente voorbeelden. Maar diezelfde mentaliteit heeft ook het probleem genaamd lootboxes op de politieke agenda en verschillende giftige figuren binnen de industrie buiten spel gezet. Om te zien dat die kracht nu zo misbruikt is door een zielig excuus van een mens dat al dan niet een voorbeeldrol vervult als leerkracht is spijtiger dan woorden uit kunnen drukken.

Bron: PC Gamer

Discord

Enquête
Veel
26%
Best veel
48%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 46 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner