B.I.O.T.A.

B.I.O.T.A.
2022
niet beschikbaar
nee
PC

Hoewel ik als reviewer behoorlijk veelzijdig ben, heb ook ik genres die me beter liggen dan anderen. Je zult me hierdoor bijvoorbeeld niet snel een fighter of RTS onder handen zien nemen. Een genre dat ik doorgaans ook aan mij voorbij laat gaan, is de Metroidvania. Maar nadat er een mijn top spot innam in mijn 2021-lijst, had ik zin in een volgende.

Mijn oog viel hierbij op B.I.O.T.A., een 2D metroidvania die de mosterd haalt bij de NES en soortgelijke consoles. Dit betekent een beperkt kleurenpalet, pixels die je kunt tellen en charme die je nog maar zelden ziet bij games vandaag de dag.

Sounds like trouble

Het jaar is 2177. De mensheid verkent de ruimte met behulp van een nieuw element genaamd Viridium, dat daarmee direct een van de meest gewilde grondstoffen van ons ras is geworden. In de ‘’gold rush’’ die volgt, groeien bedrijven compleet uit de klauwen, tot op het punt dat zelfs regeringen geen enkele grip meer op ze hebben. En de grootste daarvan is V-corp.

Nadat dit bedrijf een team stuurt naar een asteroïde met een levensvorm die men ‘’the agent’’ noemt, gaat het snel bergafwaarts. Het team stuurt een S.O.S., waarna het stil wordt. Het bedrijf stuurt daarom Gemini 2 eropaf, een team van elite soldaten, dat moet uitzoeken wat er precies gebeurd is op deze ruimterots.

Piew piew

Je zult het ongetwijfeld al hebben opgevangen, maar de soldaten van dit team zijn de karakters waar jij mee aan de slag mag. Ze zijn er in verschillende smaakjes, waarbij het verschil voornamelijk te vinden is in hun wapens. Heb jij liever een shotgun? Machinegeweer? Sniper rifle? De keus is aan jou, maar fundamenteel verandert het bar weinig aan de gameplay.

Die gameplay stuurt je de mijnen van de asteroïde in, waar het krioelt van The Agent en levensvormen die erdoor zijn aangetast. Je baant je al schietend een weg door de organische bende, waarbij je meer dan eens meerdere paden kunt verkennen om upgrades, loot en ‘’dingen voor later’’ te vinden. Gemini 2 is behoorlijk goed uitgerust en kan tegen muren op springen, al schietend platformen en heel precies navigeren in benarde situaties. Oftewel: de game bestuurt lekker!

Wie goed gebruikmaakt van deze mogelijkheden, vindt zelfs een deur naar een nieuw gebied, compleet met een nieuwe look en nieuwe vijanden…waarna de demo eindigt. Ik kijk naar de timer, die staat op 23 minuten. Niet slecht voor een demo, maar ook zeker niet genoeg om een écht goed beeld te vormen. Toch heb ik een goed gevoel erbij wanneer ik de software weer afsluit.

Verwachting

B.I.O.T.A. heeft me nog niet weten te overtuigen van diens kwaliteit, maar de demo doet me wel geloven in de potentie. Ik acht de kans dat ik deze game meeneem op mijn Steam Deck dan ook groot, al was het maar omdat dergelijke graphics veel charmanter zijn op een kleiner scherm.

Discord

Hot
Enquête
Veel
26%
Best veel
48%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 46 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner