Battlefield 2042

Reviewers score:

80

Audiovisueel
75%
Presentatie
80%
Gameplay
80%
Duurzaamheid
85%
  • Custom match configurator
  • Aanwezigheid van meerdere Battlefield’s in één game
  • Optie tot het in de strijd aanpassen van je wapen
  • Custom match configurator
  • Hardcore-mode alleen beschikbaar in Portals
  • Evenwicht ontbreekt soms in Hazard Zone

Aan het eind van het jaar verschijnen er traditiegetrouw een hele berg aan games. Dit jaar is Battlefield 2042 één van deze games en zij hebben een aardige concurrent in de vorm van Call of Duty. Waar Call of Duty jaarlijks een nieuwe game jouw kant op smijt, doet Battlefield dat niet. De vorige Battlefield dateert alweer uit 2018 en was een zeer vermakelijke game. Weet Battlefield 2042 het hoofd boven water te houden en ons wederom te entertainen?

Battlefield 2042 is net wat anders dan de voorgangers uit de reeks. Zo heeft de nieuwste editie van DICE geen singleplayer. Daarnaast moet het spel meer als een service gaan fungeren. Zoals de titel al doet vermoeden, worden we in hoofdzaak meegenomen naar de nabije toekomst, het jaar 2042. Maar het is meer dan alleen dat, het rust namelijk op drie pijlers. Slechts twee van deze pijlers richten zich volledig op 2042, te weten All-Out Warfare en Hazard Zone. De derde pijler is Portals, een modus waarin meerdere voorgangers uit de game samenkomen en gespeeld of gemixt kunnen worden.

The future

In All-Out Warfare spoelen we een paar jaar vooruit, we gaan naar het jaar 2042. De mensheid heeft de aarde goed om zeep geholpen en klimaatveranderingen vormen een groot probleem. Tornado’s en zandstormen zijn hierbij aan de orde van de dag. Ook de technologie heeft niet stil gestaan, want er zijn aardig wat technische snufjes voorhanden. Robothonden, tanks en geëvolueerde straaljagers zijn een aantal voorbeelden van deze snufjes.
 
All-Out Warfare richt zich hierbij op het alom bekende Conquest en Breakthrough. Deze twee gamemodi kennen we van voorgaande edities en zijn in de basis niet gewijzigd. Beide zijn speelbaar op zeven verschillende maps, die er allemaal gelikt uitzien. Ook zijn deze levels allemaal goed in balans met diverse gebouwen en terreintypes. Nieuw hierbij is het maximaal aantal spelers, dat (voor PlayStation 5, Xbox Series en PC) is opgeschroefd naar 128. Dit zorgt voor een aardige hoeveelheid actie, maar door de grote van de levels is het ook goed mogelijk om wat rustigere gebieden op te zoeken. Dat laatste lukt met name in Conquest, de modus waarbij je diverse punten op de map in handen moet zien te krijgen. Breakthrough zorgt voor meer chaos, omdat steeds een klein deel van de map beschikbaar is dat verdedigd of aangevallen moet worden. Nadat een punt succesvol is veroverd, verschuift de strijd naar het volgende punt. Je kunt er echter ook voor kiezen om de actie solo of in co-op op te zoeken en het op te nemen tegen de AI, die op diverse niveaus kan worden ingesteld. En dat is niet perse minder vermakelijk dan het opnemen tegen online spelers.

Het schieten voelt als typisch Battlefield aan en daar is zeker niets mis mee. Er zijn wederom wapens in alle soorten en maten beschikbaar. DICE heeft hieraan een enorm goede toevoeging gedaan met de optie om on-the-fly je wapen aan te passen. De attachments die je hebt vrijgespeeld kun je middels sneltoetsen makkelijk op je wapen plaatsen en dat alles terwijl je midden in de actie zit. Je hoeft hiervoor niet eerst dood te gaan of dit in het menu vooraf te bepalen. Zoals gezegd een fantastische toevoeging, die van mij in elke shooter mag worden doorgevoerd. Wat echter wel mist is een ‘Hardcore’-mode. Het gebrek hieraan zorgt ervoor dat je aardig wat kogels in je tegenstander moet pompen, voordat deze neer gaat. Mocht je dus alleen in ‘Hardcore’-mode willen spelen, dan ben je veroordeelt tot de Portals-mode.

Ik haalde al even de technische snufjes anno 2042 aan. Deze maken onderdeel uit van de zogeheten Specialists, die eigenlijk de vervanging zijn van de classes zoals we die kennen uit eerdere Battlefield-games. De Specialists hebben ieder hun eigen stukje equipment, de ene heeft een wingsuit en de ander een grijphaak of drone. Wat echter bijzonder is, is dat alle wapens en gadgets beschikbaar zijn voor alle Specialists. Zo kun je als het ware je eigen Specialist bouwen. De ene Specialist kan wel beter fungeren als medic, maar dat betekent niet dat een andere Specialist deze rol niet kan vervullen. Hier gebeurt dus eigenlijk iets heel vaags, want wat maakt een Specialist dan een Specialist? Maar dit biedt jou als speler een legio aan mogelijke combinaties en loadouts.

 

Battle Royal of Hazard Zone?

Hazard Zone is het nieuwste kindje van EA en DICE. het claimt vooral geen Battle Royal-modus te zijn en daar valt zeker wat voor te zeggen. Het heeft echter wel een aantal van de Battle Royal-facetten.

De gamemode speelt zich af op dezelfde zeven mappen als All-Out Warfare, echter beperkt het zich tot slechts 32 spelers. Het doel hierbij is om te overleven en datadrives uit de brokstukken van satelliet onderdelen te bemachtigen. Zodra je deze in je bezit hebt is het de bedoeling om deze veilig te stellen door ze naar een extractiepunt te brengen. Dit alles doe je in squads van vier personen, waarbij je het opneemt tegen zeven andere squads. Daarnaast lopen er AI-gestuurde soldaten rond, die je uiteraard proberen het leven zuur te maken. Deze mix van ingrediënten levert ongeveer tien minuten durende potjes op, die met vlagen erg intens en vermakelijk kunnen zijn.

In je eerste potje heb je slechts de beschikking over een karige uitrusting. Dit komt doordat je uitrusting aan het begin van ieder potje eerst moet aanschaffen. Bij je eerste poging heb je echter geen middelen om dit te doen, hiervoor heb je Black Market Credits nodig. Deze valuta is te verdienen door, je raadt het al, Hazard Zone te spelen. Hierdoor kan de balans tussen de teams soms niet zo evenwichtig aanvoelen. De meer fanatieke speler heeft immers bij uitstek een voordeel, simpelweg omdat die meer tijd heeft kunnen investeren in de game.

Maak je eigen cocktail

De derde en voor mij persoonlijk leukste pilaar is Portals. In deze modus kun je deelnemen aan matches op strijdtonelen uit eerdere Battlefield’s, met de daarbij behorende settings en uitrusting. De mogelijkheden bestaan uit Battlefield 1942, Battlefield 3, Battlefield: Bad Company 2 en natuurlijk Battlefield 2042. Een leuk stukje legacy om te betreden.

Hierbij heb je tevens de mogelijkheid om je eigen cocktail te maken, zo kun je bijvoorbeeld een map uit Battlefield 1942 kiezen met de wapens van de 2042-variant. Ook de regels en duur van de match kun je hierbij zelf bepalen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om AI-bestuurde bots toe te voegen aan de match. Het zelf maken van deze heerlijke cocktail doe je op de daarvoor beschikbaar gemaakte website. Hier krijg je een configurator voorgeschoteld, die je instaat stelt al deze opties zelf samen te stellen. Vervolgens krijg je een code, welke je in game kun invullen waarna je de match betreed. Dit kan wel even wat puzzelen zijn, zeker omdat de configurator niet altijd geheel feilloos werkt. Daarnaast is het jammer dat je dit niet gewoon even makkelijk in game kunt regelen, zeker wanneer je op een console speelt kan dit de pret iets wat bederven.

Mocht het samenstellen van een match je toch wat te ver gaan, dan kun je er ook voor kiezen om een match te joinen voor één van de beschikbare Battlefield’s. Je wordt vervolgens aan een random match gekoppeld. Daarnaast is er een lijst met beschikbare hosts, welke je eveneens kunt joinen. In de lijst zie je een duidelijk overzicht met de map die gespeeld wordt en de bijbehorende regels. Toch net even iets makkelijker om deze optie te gebruiken.

Conclusie

Battlefield 2042 biedt je een mix van een nieuwe game gecombineerd met de eerdere Battlefield-titels, bestaande uit Battlefield 1942, Battlefield 3 en Battlefield: Bad Company 2. DICE heeft daarnaast verschillende modi beschikbaar gemaakt in het spel, waardoor er haast voor iedereen wat tussen zit. Het zelf creëren van een match had wat makkelijker gemaakt mogen worden en het is erg jammer dat dit niet in game kan. Maar het feit dat jij zelf een match kunt opzetten met een mix van elementen uit diverse Battlefield-titels maakt een hoop goed. Ook de mogelijkheid tot het midden in de strijd aanpassen van de attachments op je wapen, middels sneltoetsen, is een schot in de roos. Dit alles maakt dat Battlefield 2042 je uren aan speelplezier bezorgt.

Discord

Hot
Enquête
Veel
26%
Best veel
48%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 46 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner