Arctic Awakening

Arctic Awakening
Adventure
nee
PC

Toen ik de trailer zag van Arctic Awakening, kreeg ik meteen het gevoel dat dit een soort Firewatch is, maar dan in een winterse setting. En ik zat er niet ver vanaf. Hoewel de game aangekondigd is voor 2023, heb ik een demo gekregen van de eerste momenten van de game. Hoe speelt de game en hoe is het verhaal tot zover?  Hier een kort overzicht wat ik heb gespeeld en wat ik ervan vind.

Ik wil graag benadrukken dat dit een game is die misschien nog een jaar op zich laat wachten. Momenteel is er geen datum bekend wanneer de game uit zal komen, dus het gaat nog wel even duren. Dit heb ik heel erg gemerkt tijdens het spelen. Je ziet in het begin dat de ontwikkelaars heel hard hun best hebben gedaan een werkbare demo te maken, maar gaandeweg komen er steeds meer kleine foutjes bij.

Het verhaal

Je speelt als Kai, een piloot die een vrachtlading moet brengen naar een dorp dat afgesloten is van de buitenwereld. In het vliegtuig is een assistent, die de vracht controleert en een drone die in opdracht van de rechtbank Kai observeert. Waarom hij dit doet wordt tijdens de demo nog niet helemaal duidelijk. Opeens slaat in het vliegtuig alle stroom uit en stoppen de motoren. Na enkele seconden roept Donovan dat de staart er in één klap afgesneden is door iets en is het vliegtuig in twee perfecte stukken gedeeld. Het logische gevolg is dat het vliegtuig crasht. Donovan sprint uit het vliegtuig met een parachute terwijl Kai noodgedwongen in het vliegtuig blijft. Als het vliegtuig de bomen raakt wordt alles zwart voor zijn ogen.

De rest van de demo gaat om Kai die uit probeert te zoeken waar hij is en wat er nu eigenlijk is gebeurd. Aan de titel van de game is te zien dat het zich hoog in het noorden afspeelt. Er is een sneeuwstorm en je kunt er dan ook vanuit gaan dat er één zeer grote vijand is. Onderkoeling kan een mens in zeer korte tijd uitschakelen, dus begint hij haastig te zoeken naar hout en iets om vuur mee te maken. Zodra er een kampvuur gemaakt is en hij op kan warmen, zoekt hij contact op met Donovan. Gelukkig is Donovan, gezien de omstandigheden, prima in orde.

Door de bomen de beer niet meer zien

Als het donker is wordt Kai wakker gemaakt door een geluid. Ik hoor het overigens niet, maar kennelijk hoort het hoofdpersonage in de game wel een geluid. De drone verandert in een bol licht en er komt in beeld te staan ‘scare off the bear’. Ik moet dus een beer bang maken. Kai klautert uit het vliegtuig en loopt de drone achterna. Die gaat helemaal nergens heen. Na ongeveer tien minuten nodeloos zoeken naar de beer druk ik per ongeluk op een verkeerde knop. Er wordt een animatie ingezet waarmee Kai de ‘beer’ wegjaagt.  Kennelijk met succes, want de tekst bovenin het scherm gaat weg en de game gaat verder naar het volgende onderdeel.

Wanneer het weer dag is maakt de drone Kai wakker om te vertellen dat hij iets heeft gevonden. De drone gaat laten zien wat hij gevonden heeft en doet dit op dezelfde manier als een dag eerder met het zoeken naar de beer. Hij gaat alle kanten op, behalve de goede en op een gegeven moment was ik het zat en besloot maar zelf een bepaalde kant op te gaan.

Uiteindelijk na ongeveer een half uur doelloos lopen, terwijl de drone je ondervraagt over jouw relatie met Donovan, kom je bij een afgrond. In een vallei zie je een soort radar installatie, omringd met allemaal inactive windmolens. De windmolens bereiken was nog een uitdaging, vanwege de vele onzichtbare muren.

Zoals ik al eerder heb aangegeven leunt deze game erg op Firewatch. Je bent steeds in gesprek met iemand die je niet ziet, maar deze keer heb je ook een drone. Grafisch ziet het spel er goed uit, hoewel het hier en daar enorm slordig is in zijn afwerking, maar ook dat zal komen doordat de game nog vol in ontwikkeling is.

Verwachting

Dit type games worden ook wel walking simulators genoemd. Spellen waarin je veel loopt en tijdens het lopen wordt er een verhaal verteld. Omdat de games hoofdzakelijk een verhaal vertellen, duren ze vaak niet al te lang. Hoe lang de game zal duren kan ik nu nog niet zeggen, maar het is wel een schoolvoorbeeld van een walking simulator. In deze game zijn er meteen een aantal interessante vragen te stellen. Wat is de relatie met Donovan, waarom heeft de rechter bevolen dat een drone Kai volgt en hoe kan het dat het vliegtuig is gecrasht. De demo was niet langer dan een uur van de volledige game en die vragen blijven dan ook open. Ik ben wel benieuwd waar het verhaal naartoe gaat.

Discord

Hot
Enquête
Veel
26%
Best veel
48%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 46 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner