Column: Steam Deck is procentueel teleurstellend

Toen de Steam Deck voor het eerst werd aangekondigd, stond ik te stuiteren van plezier. De kans om PC-spellen te spelen op wat voor plek dan ook die niet mijn PC is, spreekt mij namelijk ontzettend aan. Niet dat ik op dat gebied iets te klagen heb, mijn PC kan alle recente games zonder moeite draaien op hoge settings, maar ik ben van huis uit een handheld-speler, die later enkel consoles daaraan toevoegde. Ik speel graag in bed, wanneer de natuur roept of hangend in mijn luie stoel. Aan een bureau zitten met een muis en toetsenbord is gewoon niet mijn idee van relaxt spelen.

Dus toen mijn Steam Deck een dikke maand geleden arriveerde, werd die uitvoerig verkend en werden alle opties doorgelopen. Maar sindsdien heb ik er maar drie spellen op gespeeld. Ik gniffelde met Aperature Desk Job, kon eindelijk verder met The Painscreek Killings (die mij op het grote scherm motion sickness gaf) en ben zo nu en dan mij door levels heen aan het werken in Geometry Wars 3. Mijn PC heeft sindsdien vier games verwerkt die Deck niet kon draaien, terwijl we het maar niet gaan hebben over wat ik ondertussen allemaal heb weggetikt op andere platformen. In plaats daarvan wil ik de focus meer leggen op die vier games.

Want de reden dat ik die vier spellen niet heb gespeeld op Deck is simpel: het ding draait ze niet. Beat Saber is daarbij logisch, want VR. Maar dat Coloring Pixels, een soort Picross, Clannad, een visual novel die iedereen moet spelen, en Symphony of War, een pixelated TRPG, er gewoon niet op draaien, daar kan ik met mijn verstand niet bij. Logischerwijs is er een verklaring. Steam Deck draait games voor Windows over een programma genaamd Proton, dat niet altijd even lief samenspeelt met diezelfde spellen. En daardoor gaan er een paar buiten de boot vallen. Dat is prima. Maar haal de rest van de passagiers dan wel op tijd aan boord! Want de reddingsactie gaat nu wel heel langzaam.

Op de website https://store.steampowered.com/steamdeck/mygames kun je zien welke van jouw spellen op dit moment speelbaar zijn op Steam. In mijn geval zijn op het moment van schrijven 173 titels Verified, hetgeen betekent dat ze perfect functioneren op het apparaat. 240 zijn Playable, maar vereisen wat tweaks, zoals dat je zelf de controls instelt of dealt met een toetsenbord dat je soms boven moet halen. 163 zijn er tenslotte Unplayable, waaronder VR-titels, enkele hele zware games en een handjevol titels die in theorie prima op het platform gespeeld zouden moeten kunnen worden.

Dus wat heb ik nou te klagen? Een kleine 28,3% van mijn spellen zijn maar niet speelbaar en daar zitten zelfs een hoop inkoppertjes bij waarvan je van tevoren wist dat die nooit erop zouden draaien? Klinkt als een prima opoffering voor draagbaarheid toch? Jazeker! Dat is ook niet waarom ik teleurgesteld ben. Ik ben aan het zaniken omdat de snelheid waarmee Valve titels indeelt in deze drie categorieën tergend traag is!

Steam Deck is al bijna vier maanden uit en werd bijna een jaar geleden aangekondigd. Genoeg tijd om flink te investeren in het indexeren van de games op hun storefront zou je denken? Maar nee, nog altijd zijn duizenden games onbeoordeeld. Niet in het algemeen, maar in mijn bibliotheek! Op het moment van schrijven zijn 5485 games die ik bezit nog niet onder de loep genomen en daar ik dagelijks even kijk, zie ik dat dit aantal met maar een of twee per dag daalt als ik geen nieuwe games aan de collectie toevoeg. En als je dan opnieuw gaat rekenen, schetst Steam Deck opeens een minder rooskleurig beeld. 2.86% van mijn games zijn Verified, terwijl 3.96% Playable zijn. 2.69% is tenslotte Unplayable, waardoor 90,49% ergens in limbo hangt. Ik heb me tot nu toe 100% vermaakt met de Steam Deck, maar voor de rest is het voor nu procentueel teleurstellend en ik hoop dat daar spoedig verandering in komt door een flinke inhaalslag. Gezien Valve’s geschiedenis hou ik mijn adem echter niet in.

Disclaimer: Bij het schrijven van dit artikel was Symphony of War nog niet beschikbaar op Steam Deck. Tussen dat moment en de publicatie van deze column in is deze echter toegevoegd.

Discord

Hot
Enquête
Veel
26%
Best veel
48%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 46 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner