Column: De keerzijde van de recenseer medaille

Veel mensen zien het als een soort zegen dat ik games mag recenseren. Wanneer ik mijzelf onder andere gamers bevindt en vermeldt dat ik weleens recenseer, dan worden er altijd een hoop met positieve aspecten van het vak benoemd. Toch kan deze ervaring ook weleens anders zijn.

Vaak doet de term recensent of reviewer het erg goed onder gamers. Je krijgt immers games, waar je niet voor hebt moeten betalen. Dat is dan ook het meest gehoorde voordeeltje dat ik te horen krijg en dat is natuurlijk helemaal waar. Games kunnen immers vaak toch wel wat prijzig zijn, zeker wanneer je wat minder te besteden hebt. In dat argument kan ik me helemaal vinden. Een tweede positief punt wat ik vaak hoor, is dat je games soms voor de officiële release date al kunt spelen. Ook dat is wederom waar, maar hier komt ook de eerste keerzijde. Je kunt het desbetreffende spel wellicht voor de release date spelen, echter zul je dit niet met je vrienden kunnen ervaren. Dat is zeker een negatief punt aan het reviewen van spellen, want ik ervaar ze graag samen met anderen. Tevens mag je nog niet over deze game spreken, iets wat soms toch wel eventjes op de tong bijten is. Zeker wanneer ik er erg enthousiast over ben.

Deze game is helemaal niks

Wanneer ik mezelf aan de andere kant van het spectrum begeef en een game helemaal niks vind, dan kleven er wederom toch wel wat nadelen aan het recenseren. Ik kan immers niet de desbetreffende game in de spreekwoordelijke hoek gooien en er nooit meer naar omkijken. Nee, ik zal de game in kwestie toch echt op zijn minst enkele uren moeten spelen om er een volledig en eerlijk oordeel over te kunnen geven. Dat betekent dus doorspelen terwijl ik dat eigenlijk niet meer wil.

Het gebeurt daarnaast regelmatig dat ik een game wel heel leuk vind, maar er toch niet helemaal van kan genieten. Dat komt door tijdsdruk en zeker bij grotere games kan dit wel een dingetje zijn. Er wordt immers verwacht dat ik binnen veertien dagen met een review op de proppen kom. Dat is logisch, want in de eerste maand(en) is een recensie relevanter en zijn er simpelweg meer mensen naar op zoek. De tijdsdruk zorgt er echter voor dat ik ook wel eens een avondje moet gamen terwijl ik er op dat moment toch niet zoveel zin in had. Of dat ik sommige delen van het spel wat sneller doorloop dan dat ik eigenlijk zou willen. Dat zijn toch aspecten die mensen die niet recenseren makkelijk vergeten.

Begrijp me niet verkeerd, want het recenseren van games is enorm leuk en biedt vele voordelen. Ik ben dan ook erg dankbaar dat ik dit mag doen voor deze website. Het is echter niet alleen maar rozengeur en maneschijn, want er zit ook een keerzijde aan de medaille en dat vergeten andere mensen snel.
 

Discord

Hot
Enquête
Veel
26%
Best veel
48%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 46 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner