Column: Één jaar PlayStation 5

Vandaag, 19 november 2021, is het precies een jaar geleden dat de PlayStation 5 in Europa op de markt kwam. Ik herinner mij nog goed dat ik als een kind zo blij was dat ik één van de gelukkige was die een exemplaar op mocht komen halen. Velen grepen mis en ook ik was even bang dat ik tot die groep zou behoren, ondanks dat ik al een half jaar voor lancering mijn pre-order had geplaatst. Als een echte trotse PS5-bezitter stond de nieuwe console echter vanaf dag één onder mijn televisie te shinen! En het apparaat bleef de eerste maanden zeker niet onopgemerkt. Bij diverse mensen die mijn woonkamer binnen stapte sprong het apparaat direct in het oog. Van vrienden tot aan de Coolblue-monteur, die mijn vaatwasser kwam installeren. Allemaal wierpen zij jaloers een blik op mijn nieuwste aanwinst. Vele prezen mij gelukkig en sommige probeerde mij zelfs te verleiden tot het verkopen van deze machine. Maar wat heeft de PlayStation 5 mij het afgelopen jaar gebracht?

De dag dat ik mijn nieuwe console in de winkel ging ophalen viel deze keer samen met de dag waarop ik de destijds nieuwe Call of Duty toevoegde aan mijn game-bibliotheek. Het spel was al een weekje uit en waar ik doorgaans deze op release koop, heb ik deze keer gewacht. Ik wilde uiteraard de PlayStation 5-versie van de shooter en niet die van zijn voorganger. Thuis aangekomen heb ik het apparaat direct geïnstalleerd en niet veel later arriveerde er een aantal van mijn vrienden, die inmiddels via diverse wegen eveneens een PS5 en Call of Duty hadden weten te bemachtigen. Nadat alle updates waren gedownload en ook het spel was geïnstalleerd kon de pret beginnen.

Aan de slag dan maar

Zo simpel was het nog niet, het was toch wel even wennen. Dat wennen begon al bij het menu, met name de opties voor vrienden en party’s zijn toch wel eventjes iets anders dan die bij de PlayStation 4. Het heeft dan ook wel een poosje geduurd voordat het aanmaken van een party of het vinden van die ene vriend een soort van automatisme werd. Het opvallende witte apparaat kwam daarnaast met een nieuwe controller. De DualSense-controller was ook even wennen. De vorm is net iets anders, maar ligt zeker fijner in de hand dan de DualShock 4. Tevens waren de nieuwe functionaliteiten, zoals de adaptive triggers even onwennig, maar zeker een goede toevoeging.

Één ding dat direct opviel was de snelheid. Games laden enorm snel en dat merk je zelfs in mindere maten bij PlayStation 4-spellen. Aangezien geduld niet mijn sterkste kant is, is dit echt een verademing. Dit rechtvaardigde voor mij ook direct de aankoop. Iets anders dat meteen opviel… het is weer stil in huis, want wat maakte de PS4 aan het einde van zijn levensduur een kabaal. De ventilatoren maakte overuren en de tv moet op standje max om nog iets van het geluid mee te krijgen.

Games

Een veel gehoord punt van kritiek is het aanbod aan games en dan met name PlayStation 5-exclusives. Dat is zeker iets dat jammer is, een God of War en een nieuwe Horizon hadden het rechtvaardigen van deze nieuwe aankoop zeker meer kracht gegeven. Maar dat betekent niet dat spellen die ook op de vorige generatie uit zijn gekomen niet alsnog heel lekker spelen op de PlayStation 5. Zoals reeds vermeld zijn hierbij vooral de laadtijden een verademing, maar de grafische prestaties van het apparaat zijn ook beter. Het verschil tussen de PS4- en PS5-variant is bij de meeste games goed merkbaar. Daarnaast kan ik de kritiek op het ontbreken van exclusives naast me neerleggen, want van mij mogen ook Xbox-bezitters genieten van een goede game. Het zijn van een PS-exclusive maakt de game niet beter, leuker of mooier. Voor degene die dit wel een belangrijk punt vinden, heb geduld. De exclusives komen eraan! Al zal het in de meeste gevallen nog niet gaan om een PS5 specifieke exclusive, dan schiet Sony zicht natuurlijk in eigen voet.

Als echte game- en PlayStation-fanaat had de PlayStation 5 er op den duur toch gekomen, waarom dan niet gelijk op release? In mijn ogen betekent het aanschaffen van een dergelijk apparaat op release, het meeste waar voor je geld. Met de prijs zal (nog) niet enorm gestunt worden en zo heb je het langst plezier van je investering. Ik ben een jaar na mijn aankoop nog steeds zeer blij met mijn aanschaf.

Discord

Hot
Enquête
Veel
26%
Best veel
48%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 46 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner