Super Mario 3D All-Stars bevat geen gay Bowser

Super Mario 3D All-Stars
18/09/2020
Platform
nee
Switch

Toen Super Mario 64 24 jaar geleden verscheen, waren spelers verrast door een uitspraak door onze besnorde held in het eindbaasgevecht van de game. Wanneer Mario ''Jumpman'' Mario de Koopa koning weggooit, lijkt hij namelijk te zeggen ''So long gay Bowser.''

De uitspraak van de in rood gedoste held werd een kleine mythe in videogamekringen, die door het gebrek aan algemeen internet nog veel kleiner waren dan anno 2020. Maar natuurlijk is dat niet wat Nintendo's mascotte zei. In plaats daarvan lijkt het dat hij gewoon So long Bowser zegt, maar door het ''Italiaanse'' accent van voice actor Charles Martinet, waarbij die woorden oprekt en van extra klanken voorziet leek je iets heel anders te horen.

Natuurlijk is dit een nieuwsbericht en geen geschiedenisles en deze context geven we dan ook met een reden. De zin is namelijk volledig afwezig in de Super Mario 3D All-Stars-collectie, waar Mario nu simpelweg ''buh-bye'' zegt. Censuur? Nee, verre van. Gewoon een andere versie van het spel. In Japan verscheen namelijk een geüpdate editie van Super Mario 64, die men de Shindou Pak Taiou Version noemde. Deze verwijderde glitches, zoals de backward long-jump glitch en nam de stemmen van de Westerse versie over. Enkel deze ene zin werd in die release niet overgenomen, daar Bowser op dat moment in Japan nog steeds als King Koopa door het leven ging. In plaats daarvan koos men, je raadt het al, voor een de generieke buh-bye die we nu ook horen op Switch. De verandering, die sommige Westerse gamers als onwelkome verandering ervaren, is er dus een die volledig logisch en verklaarbaar is. Tja, soms is een verhaal gewoon niet sappig.

Bron: Kotaku

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties

Games Headliner