Sony's aandelen staan het laagst sinds 2015

De aandelen van Sony, het moederbedrijf van PlayStation, staan momenteel het laagst sinds 2015. Dit meldt technologiewebsite Bloomberg. De keldering van het Sony-aandeel is te wijten aan het bericht dat het bedrijf zijn omzetverwachting negatief heeft bijgesteld, hetgeen betekent dat het verwacht minder te gaan verdienen dan origineel begroot.

Nadat dit nieuws naar buiten kwam, verloren de aandelen van Sony maar liefst 8.1% aan waarde, waarmee het een dieptepunt bereikte dat sinds 2015 niet meer gezien is. In dat jaar berichte het bedrijf dat games minder hadden opgebracht dan verwacht.

Ook deze daling is terug te leiden naar de PlayStation-tak van het bedrijf. Want hoewel de PlayStation 4 de bestverkopende console van deze generatie is, is het er wel een die over zijn hoogtepunt heen is. In 2017 werden nog negen miljoen exemplaren verkocht, maar in 2018 is dit met 10% afgenomen tot 8.1 miljoen exemplaren. Een meer dan respectabel cijfer natuurlijk, maar teleurstellend voor investeerders die graag groei hadden gezien.

Een ander punt is dat 2019 vooralsnog maar weinig indrukwekkends voor de console op het menu heeft staan. In 2018 kregen we games als Spider-Man, God of War en Red Dead Redemption 2, maar in 2019 moeten Ghost of Tsuhima en Death Stranding, twee nieuwe IP's, de console dragen. En dat geeft een stuk minder zekerheid. Bovendien heeft het agressief marketen van de console in de winst gehakt volgens een analist van de Macquarie Group Ltd.

Ook Amir Anvarzadeh, analist bij Asymmetric Advisors Pte, doet een duit in het zakje: ''Er zijn meer keerzijden en we geloven dat de langzame groei in de game-divisie betekent dat een PS5 launch voor het volgende fiscale jaar zeer waarschijnlijk is en de kosten gebonden zijn aan de kosten die komen met de lancering van een nieuw platform.''

De PlayStation-tak van Sony is niet de enige die niet naar verwachting heeft gepresteerd overigens. Ook camera chips, mobiele devices en andere diensten bleven achter, waardoor het bedrijf zijn omzetprognose heeft bijgesteld van 8.7 biljoen yen naar 8.5 biljoen yen. Vooral de Xperia-lijn van telefoons is hierbij een doorn in menig oog, daar het al tijden verlieslatend is. Chief Executive Officer Kenichiro Yoshida is echter niet van plan deze divisie af te stoten, daar hij ervan overtuigd is dat het vitaal is voor toekomstige innovaties.

Sony's teleurstellende nieuws is overigens geen reden tot zorgen, daar dit momenteel de trend lijkt in de technologiesector. Ook Nintendo, Intel, Nvidia en Apple gaven soortgelijke rapporten in de afgelopen weken. Volgens analisten heeft dit te maken met de consument die verzadigd is geraakt en de snelle vernieuwingen niet meer kan of wil bijbenen. Ook onzekere markten als China en de gehele situatie rondom de Brexit oefenen invloed uit en zorgen voor een onvoorspelbare toekomst. Desondanks zijn er lichtpuntjes aan de horizon, zoals dat de telefoons van Huawei en Xiaomi gretig gebruik maken van de nieuwe 48 megapixel camera chips die Sony heeft ontwikkeld. Het bedrijf zal de komende jaren dus gelukkig nog maar weinig te vrezen hebben.

Bron: Bloomberg

Discord

Hot
Enquête
Meer nieuws
0%
Meer recensies
14%
Meer video-content
29%
Meer previews
0%
Meer prijsvragen
29%
Meer van alles
29%
Totaal aantal stemmen: 14 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner