SCUM verwijdert controversiële tatoeage na ophef

SCUM
29 augustus 2018 (Early Access)
niet beschikbaar
ja
PC

Wanneer je een game maakt waarin het grootste tuig dat de mensheid heeft voortgebracht het tegen elkaar opneemt in een bloederige slachtpartij, dan kun je erop tellen dat er tussen hun rangen (neo-)nazi's zitten. De vijand van menig videogame en dé monsters van de twintigste eeuw zijn immers verantwoordelijk voor de genocide van het Joodse volk en hun gedachtegoed leeft tot de dag van vandaag voort in ''witte superioriteitskringen''. Toch konden veel mensen zekere tatoeages, die te zien waren in het recent verschenen SCUM en geassocieerd worden met deze beweging, maar moeilijk behappen.

De inkttekening in kwestie, welke je enkel tot je beschikking had na aankoop van het SCUM Supporter Pack, maakt prominent gebruik van de cijfers 14 en 88. Dit zal vermoedelijk weinig belletjes doen rinkelen bij de meeste lezers, maar zijn cijfers die veelal gebruikt worden door eerdergenoemde bewegingen.

De 14 refereert hierbij naar een uitspraak waar de leden van dergelijke organisaties naar leven: ''We must secure the existence of our people and a future for white children,'' hetgeen in zich in het Nederlands vertaalt naar ''Wij moeten het bestaan en de toekomst voor ons volk en witte kinderen veiligstellen.'' De 88 daarentegen refereert naar de achtste letter van het alfabet, de H, wat betekent dat je HH krijgt. Dit is een veel gebruikte afkorting voor Heil Hitler en is een eerbetoon aan het monster van nazi-Duitsland. En zoals je kon verwachten, raakte dat een gevoelige snaar bij de nodige mensen.

Toen de ophef in eerste instantie ontstond, reageerde Croteams incubator marketing en community manager Zenoslaf maar weinig tactisch op de Steam-discussie. Hoewel de beste man het niet letterlijk zegt, komt zijn reactie erop neer dat mensen zich niet zo aan moeten stellen. Althans, dat maken velen op uit dit bericht: ''Het is een game. Het is fictie. Als je aanstoot neemt aan wat textures in het spel, dan speel het alstublieft niet. Want als we gaan beginnen met het verwijderen van dingen die mensen hun gevoelens kwetsen, dan wordt het een leeg spel, met geen mensen, geen wapens, geen bloed, geen humor, geen gepoep, vermoorden van anderen, het eten van mensenvlees en het doden van dieren''.

Het vervolg van het bericht benadrukt dat Zenoslaf en zijn team geen recht-extremistisch gedachtegoed aanhangen en dat ze er niet op uit zijn om aanstoot te geven. Sterker nog: hij stelt dat zij degene zijn die aanstoot moeten nemen aan het feit dat ze ''zonder reden'' worden afgeschilderd als nazi-aanhangers.

Of de tatoeage in goede smaak was en of het gepast was om deze toe te voegen in de game, dat laten we jullie zelf beoordelen. Maar Devolver Digital, de uitgever achter het spel, was duidelijk van mening dat het niet door de beugel kon. Nadat de afbeelding van de cijfers viraal ging, liet het namelijk de tatoeage uit het spel verwijderen. Hiernaast reageerde het op Kotaku, die als een van de eerste erover berichtte.

''Devolver Digital heeft kennisgenomen van de tatoeages met neonazi-symboliek in de recent verschenen gevangenis survival simulatie-game SCUM,'' zo begint het antwoord. ''Wij staan niet achter het gebruik van deze symboliek of enige haatdragende content, ongeacht de intentie. Devolver voert momenteel een volledige review uit van alle assets en inhoud van de game van Gamepires.''

Gamepires is de studio die samen met Croteam aan SCUM werkte en dus (mede-)verantwoordelijk is voor de inhoud van het spel. Het is dan ook niet meer dan gepast dat ook zij publiekelijk reageerden, hetgeen gebeurde met een verklaring over hoe het zover heeft kunnen komen:

''Onze intentie was om een atmosfeer te creëren in SCUM met het ergste van het ergste tuig en om verschrikkelijk mensen af te beelden die zichzelf in een op leven en dood-situatie bevinden voor een futuristische reality show, waarin de ergste criminelen het tegen elkaar opnemen. [...] We verontschuldigen ons voor deze misstap en beloven onze fans dat we in de toekomst voorzichtiger  zijn als we stappen zetten.''

Bron: Kotaku

Discord

Hot
Enquête
Meer nieuws
0%
Meer recensies
14%
Meer video-content
29%
Meer previews
0%
Meer prijsvragen
29%
Meer van alles
29%
Totaal aantal stemmen: 14 | 0 reacties

Games Headliner