Mesut Özil uit Pro Evolution Soccer verwijderd na kritiek op Chinese overheid

eFootball: PES 2020
Sport
nee
PC, PlayStation 4, Xbox One

Dat de Chinese overheid een dictatoriaal regime is, is iets wat in het Westen reeds duidelijk is. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om zich uit te spreken tegen de communistische overheid. Xi Jinping en diens ja-knikkers reageren echter niet zo goed op kritiek, hetgeen ook voetballer Mesut Özil heeft ondervonden.

Özil is een moslim van Duitse komaf van Turkse voorouders die speelt als de middenvelder van Arsenal. Hiermee is hij een succesvolle speler met een groot bereik op social media. Deze invloed besloot hij in te zetten om aandacht te vragen voor de Oeigoerse moslims in China, die door de Chinese overheid vervolgd en opgejaagd worden. En zoals je al kon zien aankomen viel dat niet in goede aarde bij diens leiders. NetEase, die in China als de uitgever optreedt van de Pro Evolution Soccer-games, heeft daarom Özil verwijderd uit de PES-games.

Uitgesloten worden uit een voetbal-game is natuurlijk vervelend, maar niet echt een straf voor een professional. Daarom haalt de media in het land, die in tegenstelling tot ons geen vrijheid geniet, de naam van het voetballer royaal door het slijk. Hij zou verblind zijn door fake news.

Arsenal zag de bui al hangen en distantieerde zich al eerder van de uitspraken die Özil deed door te stellen dat de club zich niet bezighoudt met politiek. Dat mocht echter niet baten. De volgende wedstrijd van Arsenal zal daar niet worden uitgezonden.

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties

Games Headliner