Grand Theft Auto V heeft ruim zes miljard dollar opgeleverd

Grand Theft Auto V
17 september 2013 (PS3 & 360) 18 november 2014 (PS4 & X1) 14 april 2015 (PC)
Action adventure, Third-person shooter
ja
PC, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 3, Xbox 360

Dat Grand Theft Auto V best wel een populair spelletje is, dat is niet bepaald een geheim. De open wereld-game van Rockstar brak bij diens launch in 2013 record na record en gaat daar ook vandaag de dag vrolijk mee verder. Marketwatch heeft namelijk berekend dat het spel het lucratiefste entertainmentproduct tot op heden is.

In de ruim vier jaar sinds de release zijn maar liefst negentig miljoen exemplaren van het spel verkocht, wat betekent dat de game een omzet van meer dan zes miljard dollar heeft gedraaid. Daarmee laat het andere grote namen, zoals de films Gone With the Wind en Star Wars, mijlenver achter zit. Want hoewel ook deze entertainmentproducten zeer succesvol waren, wisten ze niet veel verder te komen dan drie miljard. Zelfs wanneer extra inkomsten, zoals de verkoop van DVD's en de inkomsten vanuit steaming, worden berekend, komen deze films niet boven de vier miljard uit, amper twee derde van Grand Theft Auto V.

Als we puur kijken naar videogames is er al helemaal geen concurrentie voor Rockstar. Series als Pokémon en Mario hebben als geheel meer exemplaren verkocht, maar de individuele games komen niet eens in de buurt van de gangster-game. Zelfs Call of Duty, die ook vele verkooprecords wist te kapen, kan niet opboksen tegen de absolute dominantie van GTAV. Black Ops en Modern Warfare 3 wisten respectievelijk 24,2 en 26,5 miljoen exemplaren te verschepen, hetgeen betekent dat ze zelfs samen amper de vijftig miljoen passeren.

De verkoopcijfers van Grand Theft Auto V zijn ergens niet verrassend. Waar de meeste uitgevers elke paar jaar een nieuw deel van een serie uitbrengen, daar zijn releases van Rockstar gigantisch en sporadisch, waardoor spelers weten dat ze er lang plezier van gaan hebben. Grand Theft Auto: Online ontvangt immers nog altijd nieuwe content. Hiernaast werd de game zo net rond de overgang van generaties gelanceerd, waardoor sommige gamers het kochten voor zowel Xbox 360 / Playstation 3 als Xbox One / PlayStation 4.

Dit komt ook naar voren in onderstaande grafieken, waarin te zien is dat de vorige generatie consoles voor de grootste aantallen zorgde. Tevens zien we dat het vooral gamers met een PlayStation zijn die het spel kochten. Wat de grafiek echter niet laat zien, is een factor die niet te meten valt: geluk. Verschillende experts verklaarden namelijk tegenover Marketwatch dat dit zonder twijfel een belangrijke rol heeft gespeeld, waardoor het onwaarschijnlijk is dat bijvoorbeeld Red Dead Redemption GTAV zal evenaren.

Discord

Hot
Enquête
Meer nieuws
0%
Meer recensies
14%
Meer video-content
29%
Meer previews
0%
Meer prijsvragen
29%
Meer van alles
29%
Totaal aantal stemmen: 14 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner