Belgische Kansspelcommissie oordeelt: loot boxes kopen is gokken

Slecht nieuws voor uitgevers als Blizzard, Electronic Arts en Valve. In navolging van de uitspraak van de Nederlandse kansspelautoriteit, heeft nu ook de Belgische Kansspelcommissie beoordeeld dat betaalde loot boxes in videogames een vorm van gokken zijn. Dit betekent dat de praktijk vanaf heden aan strenge regels gebonden is, tenminste in deze twee landen.

Om vast te kunnen stellen of loot boxes wel of niet onder de gokwet moesten gaan vallen, heeft de commissie vier grote games onder de loep genomen: Star Wars Battlefront 2, FIFA 18, Counter-Strike: Global Offensive en Overwatch. En na ongeveer vijf maanden onderzoek is de conclusie dat loot boxes die direct of indirect met echt geld gekocht kunnen worden zonder twijfel voldoen aan de definitie van een kansspel en daarmee onder de gokwet vallen.

Peter Naessens, Directeur bij de Kansspelcommissie, windt er dan ook geen doekjes om: ‚ÄúBetalende loot boxen zijn geen onschuldig onderdeel van videospelen die zich presenteren als behendigheidsspel. Spelers worden er door verleid en misleid en geen enkele van de beschermende maatregelen inzake kansspelen wordt toegepast. Nu duidelijk is dat in het bijzonder kinderen en kwetsbare personen hier onbeschermd aan worden blootgesteld, worden de spelfabrikanten maar ook betrokken partijen opgeroepen deze praktijk een halt toe te roepen.‚ÄĚ

De uitspraak van de Kansspelcommissie zal verstrekkende gevolgen hebben voor ontwikkelaars en uitgevers van videogames. Niet enkel moet zijn nu rekening houden met een hele hoop extra regels, maar ze riskeren ook forse geldboetes, die kunnen oplopen tot ‚ā¨ 800.000. En in het rapport dat deze uitspraak begeleidt geeft men tevens aan dat deze verdubbeld kan worden indien er minderjarigen bij betrokken zijn, wat dus effectief neerkomt op ‚ā¨ 1.600.000.

Om te zorgen dat videogames zich zullen gaan houden aan de geldende wetgeving, heeft de Kansspelcomissie ontwikkelaars, uitgevers, licentiehouders en de consolefabrikanten benaderd. Deze hebben echter nog niet publiekelijk gereageerd.

Bron: Kansspelcommissie

Discord

Hot
Enquête
Meer nieuws
0%
Meer recensies
14%
Meer video-content
29%
Meer previews
0%
Meer prijsvragen
29%
Meer van alles
29%
Totaal aantal stemmen: 14 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner