The Settlers 7: Paths to a Kingdom

The Settlers 7: Paths to a Kingdom
23/03/2010
Strategy
ja
PC
The Settlers serie is al bijna zo oud als de weg naar Rome. Om precies te zijn verscheen het eerste deel van de serie in 1993 in de schappen. Het recept van de game is in al die jaren onveranderd gebleven en staat tot op de dag van vandaag nog altijd zijn mannetje. Nu komt The Settlers 7: Paths to a Kingdom eraan en lijkt de serie weer een nieuwe impuls te krijgen. Dit moet onder andere gerealiseerd worden door de aanwezigheid van Bruce Shelley, welke aan alle Age of Empire games heeft gewerkt. Wij blikken alvast vooruit op de game die volgende maand in de winkels moet verschijnen.

Het concept van The Settlers is in al die jaren nog altijd niet veranderd. Het vergaren van grondstoffen om daarmee een welvarende nederzetting te creëren is nog altijd de kracht van de serie. In The Settlers heeft oorlog nooit de belangrijkste rol gespeeld. De economie; dat is waar het om draait. Toch is er in dit nieuwe deel, in tegenstelling tot de vorige delen, een manier om het spel met oorlog te winnen. In The Settlers 7: Paths to a Kingdom zijn er namelijk drie manieren om te winnen: via strijd, technologie of handel. Ook een combinatie van deze drie behoort tot de mogelijkheden om het spel tot een goed einde te brengen. Een overwinning behaal je namelijk niet meer door de hele kaart te veroveren, maar door het verdienen van zoveel mogelijk Victory Points.

Victory Points zijn er in twee soorten: punten die je kan vastleggen en punten die je ook weer kwijt kunt raken. Zo zijn er gebouwen die je kunt bouwen voor een punt. Als dit gebouw er eenmaal staat, dan kan dit punt je niet meer afgenomen worden. Een Victory Point voor het grootste leger bijvoorbeeld kan echter elk moment van eigenaar veranderen. Het aantal legers van elke speler is namelijk continu in ontwikkeling. Dit soort Victory Points zijn er meer dan de punten die je kunt vastleggen. Dankzij deze Victory Points kun je wel stellen dat de strijd een stuk langer boeiend blijft. De punten zijn te verdienen door middel van strijd, handel en wetenschap. Als een speler de benodigde Victory Points heeft weten te vergaren, zal hij deze drie minuten moeten vasthouden. Dit stelt de tegenstanders in de gelegenheid nog snel de handen in elkaar te steken om het tij te keren. Dit lijkt een goede beslissing van ontwikkelaar BlueByte om hectische slotfases te stimuleren.

In de game zijn Victory Points belangrijk, maar ook Prestige mag jeniet vergeten. Prestige is te verdienen door je nederzetting van de nodige accessoires te voorzien. Dit kan op meerdere manieren. Prestige moet zeker niet vergeten worden, want alleen hierdoor kun je later in het spel gebouwen bouwen die een grote invloed hebben op het verdere spelverloop. Een kathedraal bijvoorbeeld kan alleen met enkele prestige punten worden gebouwd. Deze kathedraal zorgt voor monniken, die erg belangrijk zijn voor de technologie en wetenschap. De kerk was in West-Europa - in de middeleeuwen - namelijk het instituut dat zich op de wetenschap richtte.

Uiteraard moet een game die de show in 2010 wil stelen voorzien zijn van een krachtige engine om een mooie grafische wereld op het beeldscherm te toveren. Ontwikkelaar BlueByte lijkt dit begrepen te hebben en heeft een geheel nieuwe engine gebouwd voor The Settlers 7. Deze engine maakt het mogelijk om in te zoomen tot op het niveau van de grassprietjes en uit te zoomen tot ongekende hoogtes, waardoor je de gehele map eens goed kunt analyseren. De stijl van de vorige Settlers games is nog altijd aangehouden. Een kleurrijke wereld lacht je tijdens het spelen van de game namelijk weer tegemoet.

Om oorlogen tot een goed einde te brengen, zul je generaals moeten vinden om jouw leger naar de overwinning te leiden. In The Settlers 7 kun je uit verschillende generaals kiezen met ieder zijn eigen eigenschap(pen). Deze generaal blijft, zelfs als je een veldslag verliest, in leven en keert terug naar je nederzetting. Op militair gebied lijkt The Settlers 7: Paths to a Kingdom echter de plank mis te slaan. Een gezonde dosis variatie in het aantal legers is namelijk niet aanwezig en ook de veldslagen worden vrij snel beslist zonder enige tactische inbreng. Dit kan ervoor zorgen dat veel spelers, vooral online, een andere weg bewandelen dan die van de oorlog. Dit kan saaie potjes opleveren.

 

Verwachting

The Settlers 7: Paths to a Kingdom lijkt een waardig vervolg te worden voor de serie die al bijna twintig jaar door het leven gaat. De nieuwe engine, de inbreng van de Victory Points en de Prestige zorgen ervoor dat de game weer net die vernieuwing kan brengen waar de fans zo naar hunkeren. Het gebrek aan militaire inbreng kan voor wat irritatie zorgen, maar dit kan waarschijnlijk niet opwegen tegen de andere sterke kanten van de game. The Settlers 7: Paths to a Kingdom verschijnt op 23 maart in de winkel voor de PC.

Discord

Hot
EnquĂȘte
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner