The Lord of the Rings Online: Mines of Moria

The Lord of the Rings Online: The Mines of Moria
18/11/2008
MMORPG
ja
PC

Met The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar hadden ontwikkelaar Turbine Entertainment en uitgever Codemasters vóór de release al goud in handen. Een MMO gebaseerd op de literaire werken van J.R.R. Tolkien, dat leek ons echt fantastisch. Getuige de recensie van Sebastiaan, mede redacteur van GameQuarter, was het ook fantastisch. Met een reëele 9,1 als eindcijfer heeft Turbine een fundamentele basis opgezet die nog vele jaren kan doorgaan, mits ze de spelers blijven voorzien van (gratis) updates en nette support.

In de loop der tijd vervulden ze die wensen door middel van het vrijgeven van ‘Boeken’. Momenteel zijn er al zes van deze boeken beschikbaar gesteld, die spelers in staat doen stellen nieuwe monsters, items, quests en omgevingen te verkennen. Tevens is Shadows of Angmar qua presentatie en gebruiksvriendelijkheid in de loop der tijd enórm verbeterd, wat ertoe heeft geleid dat er nu enkele miljoenen spelers in de wereld van Tolkien te vinden zijn.

Een betaalde uitbreiding bleef echter uit en het was wachten op een aankondiging. Die kon eigenlijk niet uitblijven omdat de wereld van Tolkien beperkt bleef tot het noordwestelijke deel van Midden-Aarde: Eriador. Eriador bestaat onder andere uit de vrolijke Gouw, de Elvenenclave Rivendell en het grauwe Breeg. Hoewel deze gebieden qua grootte en detail overweldigend waren, vonden mensen het erg jammer dat ze niet naar een Moria of Lothlorièn konden gaan. Daar komt met The Mines of Moria, de eerste officiële betaalde uitbreiding (€29,95), verandering in.

Centraal in de uitbreiding staat natuurlijk de introductie van de twee nieuwe werelden: Moria en Lothlorièn. Om Moria, het mysterieuze mijnenstelsel van de Dwergen, te kunnen betreden dien je boven level 50 te zijn, wat nu in het origineel het maximaal haalbare is. Turbine heeft zowel de films als de boeken goed bestudeerd en de resultaten virtueel in de game verwerkt. Zo kun je de troonzaal van Balin binnenstappen en is het mogelijk om een frisse neus te halen op de top van de berg. Leuk voor de LOTRO-rotten is dat de levelcap wordt verhoogd van vijftig naar zestig. Ook als je dat level eenmaal hebt bereikt, is er nog genoeg te doen in Midden-Aarde, mede dankzij de introductie van het Legendary-systeem. Door dit systeem is het mogelijk wapens te creëren en deze in rang te laten stijgen met zelfbepalende attributen en statistieken. De gevarieerde quests in Moria helpen je hierbij.

Naast het volbrengen van deze quests kun je in Moria tevens de verhaallijn van het spel voortzetten. Je kunt dus met eigen ogen zien hoe het Genootschap zich redt tegen hordes Goblins en hoe Gandalf probeert stand te houden tegen de befaamde Balrog. Wat we in Lothlorièn kunnen verwachten is nog niet bekend, maar wij gokken erop dat Amon Hen erbij zit. Dat is het gebied waar kapitein Boromir stierf door tientallen Ork-pijlen (in de films drie pijlen door Uruk-Hai Lurtz). Verder zal Lothlorièn naast Moria natuurlijk voor de nodige grafische pracht zorgen. Het origineel is immers nog steeds de mooiste MMO op de markt verkrijgbaar.

Overigens zullen de gebieden uit het origineel behouden blijven. Vanzelfsprekend, want waar kunnen anders de twee nieuwe klassen hun intrede maken? Inderdaad, The Mines of Moria brengt voor de nieuwelingen onder ons twee nieuwe klassen met zich mee: de Rune-keeper en de Warden. De Rune-keeper is een magiër vergelijkbaar met Gandalf met genezende en vernietigende spreuken. Een meer dan welkome toevoeging, omdat het door Turbine in het origineel werd weggelaten. Ook de Warden belooft een waardevolle klasse te worden. Met de Warden kun je namelijk bepaalde aanvallen combineren tot één superaanval. Oftewel: 1+1 = 2. Logischerwijs zullen voor deze twee klassen nieuwe vaardigheden, traits, deeds, quests en voorwerpen worden vrijgespeeld. Voor verdere uitleg over het trait-en deedsysteem verwijs ik je door naar de recensie van Sebastiaan!

Tot slot heeft Turbine aangegeven de puntjes op de ‘i’ te willen zetten met deze uitbreiding. Zo zal er vliegend transport komen en zal het PvP-systeem een schoonmaakbeurt krijgen. Deze bleek in het origineel namelijk niet zo geweldig en daar wilde de ontwikkelaar wat aan doen. Verder wordt het al geweldige muziekarsenaal uitgebreid met duistere Moria- en melancholische Elfen-muziek. Tot slot een jammerlijk feitje: in de uitbreiding zullen géén nieuwe professions hun opwachting maken!

Verwachting

The Mines of Moria wordt zoals je het van een uitbreiding verwacht: meer en mooier. De twee nieuwe gebieden beloven qua spektakel en graphics een fortuin te worden en de levelcap is natuurlijk een welkome toevoeging. Ook lijken de Warden en de Rune-Keeper goed uit de verf te komen, maar om daar een oordeel over te vestigen, zullen we moeten wachten tot 18 november. Toch kunnen we nu alvast zeggen dat The Mines of Moria verplichte kost is voor de trouwe LOTRO-fans!

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner