Skate

Skate
14/09/2007
Sport
ja
PlayStation 3, Xbox 360

Vergeet alles wat je hebt geleerd met de Tony Hawk franchise. Vergeet de controls, de combos, vergeet eigenlijk alles wat je tot nu toe met Tony Hawk kon doen. Electronic Arts komt dit najaar namelijk met een nieuwe game in het genre, Skate genaamd. Echter is Skate (zoals de naam doet vermoeden) geen eenvoudige skategame, nee, Skate doet het eens helemaal anders.

Zoals je bij de Tony Hawk games nog eenvoudig op knoppen kon rammen is het bij Skate afgelopen. Je zult namelijk al je stunts moeten doen met de anologe sticks welke zich op de controller bevinden. Je zult met de sticks moeten springen, kickflips maken en de hele reutemeteut, je kent het wel. Het enigste wat je moet doen met de knoppen is snelheid maken. Ja, deze keer maak je snelheid met de knoppen. Alleen naar voren leunen met de linker stick is niet genoeg, je zult nu namelijk op de A- of X knop (Xbox 360-versie) moeten drukken om ‘gas’ te geven.

Wat een erg aangename toevoeging is, is wel de toevoeging om zelf filmpjes op te nemen en te delen met je vrienden. Als je bijvoorbeeld ineens een ingeving krijgt dat de volgende truck een topper gaat worden kun je ervoor kiezen deze op te nemen en op het internet te zetten zodat iedereen kan zien hoe goed je bent. Je kunt dan van camera-punt veranderen en natuurlijk zelf de regisseur uithangen. Het is nog even zien hoe de community hier gebruik van gaat maken, maar een leuke toevoeging is het zeker wel.

Een punt waar Electronic Arts wil dat Skate in gaat uitblinken is realiteit. De mannen achter Skate hebben dit ook erg goed uitgewerkt moet ik zeggen. Zo hebben ze de camera erg laag gedaan om een goed zicht op het board te geven, en je vooral het gevoel te geven dat jij de skater bent. Ook zijn de wetten van de zwaartekracht erg goed gedaan. Een voorbeeld hiervan is dat je eerst een paar goede zetten moet geven met je voet, voordat je boven bent op een ‘ramp’. En als je boven bent, kun je niet een hele shitload aan truckjes doen, maar kun je slechts een aantal ‘realistische’ trucks doen.

Je moet nu niet gaan denken dat een handvol truckjes saai is, integendeel, het vergt enorm veel tijd om deze onder de hand te krijgen. Als je jouw truckje doet zul je moeten letten op zwaartekracht, snelheid en natuurlijk timing. Ga je te zacht op de grindbalk af dan zal de grind mislukken; je zult met elk element rekening moeten houden. Echter rest er nu natuurlijk nog de vraag hoe je een truck doet. Nou, dat is simpel. Als je een olie wilt doen, moet je je rechter analoge stick eerst naar onder doen, en dan naar boven. Wil je een kickflip doen, dan moet je je stick eerst naar onder doen, en dan links- of rechtsboven bewegen.

Dit geeft niet alleen een vet gevoel dat je echt het board bestuurt, maar ook het gevoel om je truck telkens te verbeteren. Je bent er namelijk geen enkele keer zeker van dat je truck gaat lukken omdat je dit telkens met een goed tempo moet doen. Doe je dat niet, dan val je en kun je weer opnieuw beginnen met je truck. Iets waar de realiteit weer een grote rol in meespeelt is dat het amper mogelijk is om combo’s te maken. Je kunt wel een aantal grinds achter elkaar doen, maar daar houdt het dan ook mee op. Dit is misschien wel jammer voor de combofreaks, maar laten we eerlijk zijn: kan dit in het echt ook? Maar laten we dan weer eerlijk zijn: kunnen videogames in het echt?

Natuurlijk kunnen videogames niet in het echt (of nou ja, Playboy the Mansion?), het is dan ook de vraag of je een aanhanger bent van de realiteit of juist niet. Hou je ervan om het onmogelijke te doen, en hou je absoluut niet van al die serieuze dingen? Dan is Skate absoluut niks voor jou. Hou je er juist wel van om de serieuze clown te spelen, en kun je al die neppe ‘shit’ als kiespijn missen? Dan is Skate absoluut wat voor jou. Het ligt er dan ook aan wat voor een gamer je bent.

Wat ik hierboven duidelijk probeer te maken is dat Skate niet een game voor iedereen is. Het vergt namelijk veel oefening om truckjes uit te voeren en als je een Tony Hawk-diehard bent is het lastig om al de Tony Hawk truckjes uit je geheugen te wissen. Het lijkt me dan ook lastig om Tony Hawks Proving Ground én Skate te gaan kopen omdat het totaal twee verschillende games zijn. Aan jou de keus: realiteit of niet?

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner