Roche Fusion

Roche Fusion
Beat 'em up
nee
PC

Heb je wel eens Space Invaders gespeeld? Ja? Mooi, dan heb je wel eens een top-down space shoot ‘em up gezien. De kans dat je recent nog iets van dat genre hebt gespeeld is echter klein. Veel spaceshooters komen er helaas niet meer uit. Een goed moment om het genre weer eens terug te brengen, moeten drie mannen uit Utrecht gedacht hebben. Zij zijn bezig met Roche Fusion, een top-down space shoot ‘em up die momenteel te spelen is in beta op de PC.

Eigenlijk is het doel van Roche Fusion meteen duidelijk nadat je het genre hebt gelezen. Jij bent een ruimteschip die simpelweg zo lang mogelijk vijandelijke hordes moet overleven om zoveel mogelijk punten te behalen. Hoe meer punten je behaalt, hoe hoger je op de leaderboards komt en hoe trotser je kan zijn op je leven.

Dat is natuurlijk echter makkelijker gezegd dan gedaan. Het is geen uitzonderlijke situatie als drie kwart van je scherm gevuld is met vijandelijke wezens of kogels. De kunst is dan om net dat stukje op het scherm te zoeken waar je rustig kunt ademhalen. Lukt je dit? Mooi, dan kun je het over een paar seconden nog een keer doen. Faal je? Jammer, maar je bent een leven kwijt.

Echter wordt het natuurlijk rustig opgebouwd. Na het drukken op ‘Start’ krijg je een minimaal aantal vijanden voor je neus waardoor je even kunt opwarmen. Na een tijdje knallen stoppen de vijanden met verschijnen en kun je kiezen uit een aantal speciale krachten om jezelf beter te maken. Je kunt kiezen uit twee groepen speciale krachten: permanente krachten of speciale aanvallen die eens in de zoveel tijd te gebruiken zijn. Denk bij permanente aanvallen aan betere bescherming of een beter wapen. Écht sterke aanvallen horen tot de groep van aanvallen die eens in de zoveel tijd te gebruiken zijn. Is er een immens groot aantal vijanden op je scherm die je zonder hulp niet aankan? Plaats even een zwart gat en je problemen zijn opgelost. Daarna kun je weer een halve minuut wachten tot je dat weer kunt doen.

Op het moment van schrijven is het aantal verschillende vijanden nog niet zo heel groot. Toch maakt dat Roche Fusion zeker niet saai. Verschillende soorten vijanden hebben namelijk compleet andere tactieken en aanvallen. Zo heb je de rode wezens die doodleuk tegen jou aan willen botsen en daarmee nog echt veel schade doen ook. Daarnaast heb je nog wat ‘normale’ vijanden die enkel schieten maar ook belagers die jou enkel aanvallen als jij hen aanvalt.

Maar wat is het nou dat Roche Fusion zo leuk maakt? Simpel, deze game krijgt het voor elkaar om jou het gevoel te geven dat je een echte baas bent. Er is bijna geen beter gevoel dan een lading kogels ontwijken waarna je het speelveld weer schoonmaakt door je laser te activeren. Dat zorgt ervoor dat je maar geen genoeg kan krijgen van Roche Fusion.

Dat Roche Fusion eigenlijk een shoot ‘em up is, betekent niet dat je ver kan komen door enkel hersenloos te knallen. Nee, bij Roche Fusion komt genoeg tactiek kijken. Welke speciale kracht kies je? Welke vijanden schakel je als eerste uit? Hoe kun je het beste die zee aan kogels ontwijken? Door het spelen heen leer je telkens weer hoe je Roche Fusion nou het beste kan spelen, waardoor je plaats op de leaderboards stijgt. Dat geeft ongelooflijk veel voldoening, en zorgt er mede voor dat Roche Fusion enorm verslavend is.

Op het moment heb ik echter slechts één puntje van kritiek: het spel is soms te veel gebaseerd op geluk. Wanneer je moet kiezen uit nieuwe speciale krachten, krijg je drie keuzes voorgeschoteld. Zitten daar net geen goede krachten in, dan is de kans groot dat je het niet lang vol gaat houden. Is dit wel zo het geval , dan is je kans op overleven vele malen groter. Dat is jammer, want het geeft soms een beetje een oneerlijk gevoel.

Verwachting

Drie mannen uit Utrecht hebben de missie om het top-down space shoot ‘em up-genre weer terug te brengen met Roche Fusion, en zoals het er nu naar uitziet, gaat ze dat lukken. Roche Fusion is in de beta al enorm verslavend, waardoor ik er nu al vele uren in heb zitten. Dit is slechts de beta en veel features moeten nog komen. Met dat in gedachten, kan ik enkel enthousiast worden over Roche Fusion.

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner