MXGP Pro

Reviewers score:

71

Audiovisueel
75%
Presentatie
70%
Gameplay
75%
Duurzaamheid
75%
  • De game doet zijn best om de nuances van de sport te vangen
  • Banen zijn direct herkenbaar
  • Absurde laadtijden
  • Waarom krijg je upgrades in training?
  • Er is niets bijzonders aan de game

Hier in Nederland is de populariteit van professioneel racen de afgelopen jaren gestaag aan het stijgen, hetgeen grotendeels te wijten is aan de F1-prestaties van Max Verstappen. Andere disciplines, zoals off-road en de verschillende motorsporten lijken helaas echter achter te blijven. En dat is jammer, want zoals MXGP Pro bewijst, kan dat best wel leuk zijn!

Laat me direct eerlijk zijn: ook ik volg de wedstrijden niet bepaald, noch heb ik een bijzondere interesse in racen op tweewielers. Maar dat hoeft natuurlijk ook niet als je simpelweg van een racegame wilt genieten. MXGP is echter niet het type game waar je zomaar even instapt; iets dat ik aan den lijve ondervond toen ik dacht na de tutorial wel even in een Grand Prix te kunnen rijden. Dat mijn controller nog leeft moge een wonder heten.

Een beetje nederigheid

Een uurtje en heel wat schuttingwoorden later besloot ik mijn vaardigheden op te poetsen in de trainingssessie, waar ik voor een onaangename verrassing kwam te staan. Het voltooien van missies in deze mode ontgrendeld verbeteringen voor je custom rider, welke worden overgeheveld naar andere gamestanden! Iets waar de game tot op dat moment met geen woord over gerept had. Nou maken deze echt niet het verschil tussen winst en verlies in een normale situatie, maar het is op zijn minst eigenaardig te noemen dat je optionele trainingen moet doen om de beste prestaties te kunnen ontgrendelen. Afijn, tijd voor de career mode.

Met ondertussen enkele uren speelervaring onder de gordel raakte ik gewend aan hoe MXGP Pro speelt, hoe een motor versnelt en reageert op het verplaatsen van je gewicht en het goed plaatsen van een landing. Vanzelfsprekend zal je zo nu en dan ondanks alles op je bek gaan, daar de game een compleet nieuwe physics engine heeft die onbedachtzaam gedrag genadeloos afstraft, maar dat kan gefixt worden met een druk op de rewind-knop. En zo lieten mijn prestaties op de baan een alsmaar stijgende lijn zien, tot ik met regelmaat op het podium eindigde.

Buiten de baan

Natuurlijk stopt de baan van een professioneel coureur niet wanneer hij van zijn motor afstapt. Onderhandelingen met sponsors, het finetunen van je mechanische partner en overleg met je manager behoren allen tot je takenpakket en kunnen een flinke impact hebben op je toekomstperspectief. Ben je bijvoorbeeld een eikel richting je concurrenten op social media? Dan zullen ze veel agressiever zijn wanneer jullie nek aan nek gaan.

De randactiviteiten zijn gelukkig slechts heel beperkt en je zult dan ook zelden langer dan enkele minuten kwijt zijn tussen de races door. Dit houdt het tempo erin en zorgt ervoor dat je gefocust blijft. En dat gaat, vooral wanneer je weer richting de hogere segmenten gaat, ook nodig zijn. MXGP Pro blijft namelijk zelfs met de nodige ervaring onder de gordel alles best een pittig spelletje.

Waar je in auto-racegames vooral bezig bent met op de juist momenten gas geven of terugnemen en het gebruiken van de remmen, daar moet je in MXGP heel wat meer in de gaten houden. Motorcoureurs zijn een onderdeel van de machine waar ze op rijden en hun lichaam is onderdeel van de besturing. Niet enkel op de overduidelijke manier dat ze het stuur moeten bewegen en gas moeten geven, maar ook in de zin dat ze hun gewicht moeten inzetten om een bocht nét iets scherper te kunnen nemen, hun motor in de lucht kunnen draaien om goed terecht te komen en moeten opletten dat ze niet van hun voertuig worden gestoten door andere racers. En dat zorgt ervoor dat je veel actiever bent tijdens het spelen dan bij een DiRT of Forza bijvoorbeeld, hetgeen ikzelf als positief ervaarde, daar ik veel meer opgeslokt werd door de game. Dat maakt me echter niet blind voor de gebreken.

ZZZZZZZZZZZZZZ

Laat me beginnen met de simpelste: laadtijden. MXGP Pro heeft absurde laadtijden bij het opstarten en tussen de races door, wat bij vlagen behoorlijk frustrerend kan zijn. Vooral als je dan in je garage arriveert om geconfronteerd te worden met 3D-models die nog aan het inladen zijn en de textures missen om god weet wat voor reden. Pro is namelijk niet bepaald bijster indrukwekkend op het grafische vlak. En nu ik erover nadenk, ook niet op het gebied van audio.

Het geluid van de motoren zelf is acceptabel genoeg, maar je kunt daar maar zolang naar luisteren voor het begint te klinken als een soort mechanische mug die door je kamer zoemt. Het is exact om deze reden dat veel racegames opzwepende muziek of commentators hebben die dit verbloemen. MXGP is helaas niet zo’n game. Ik kan je daarom enkel adviseren om een eigen playlist samen te stellen die je speelsessie kan begeleiden.

Het grootste probleem is echter niet de audiovisuele presentatie, maar de sfeer van de game, en dan met name op het parcours zelf. De banen waarop je mag racen zijn allen goed nagemaakt en de ondergrond reageert uitstekend op jouw rijder. Zo kun je gebruik maken van groeven in de modder die rijders voor je maakten om je bocht net iets beter te kunnen nemen en zijn de banen tot in detail nagemaakt. Elke bocht, elk sponsorbord en elke stapel autobanden die ik in de game zag, kon ik traceren in beeldmateriaal van de tegenhangers in de echte wereld. Buiten dat om wordt het echter een beetje triestig. Mensen die langs de baan staan bijvoorbeeld, ogen als figuurtjes in Madurodam: plastic en levenloos. Hetzelfde geldt voor bomen, gebouwen en andere zaken die de achtergrond vullen, waardoor het geheel een beetje goedkoop aandoet. Jammer, want MXGP Pro is best een aardig spelletje als je het puur technisch bekijkt.

O ja!

Dan rest er nog maar een ding: de multiplayer. En daar kan ik kort over zijn. Het is functioneel en duidelijk, maar weinig meer dan dat. Je kunt kiezen uit Time Attack, Grand Prix of Championship en daarmee is alles wel gezegd. Maar gezien de matchmaking prima werkte, hoeft het in principe ook niet meer te zijn dan dat.
 

Conclusie

Als je al een fan bent van motorracen en niet vies bent van een uitdaging, dan kun je je waarschijnlijk uitstekend vermaken met MXGP Pro. Maar als je interesse slechts oppervlakkig is, zijn er genoeg alternatieven die je iets vergelijkbaars bieden tegen een vele lagere instapprijs. Als we het simpelweg objectief bekijken, is Pro namelijk een vrij inwisselbare ervaring.

Discord

Hot
EnquĂȘte
Meer nieuws
0%
Meer recensies
14%
Meer video-content
29%
Meer previews
0%
Meer prijsvragen
29%
Meer van alles
29%
Totaal aantal stemmen: 14 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner