Monster Hunter: World

Reviewers score:

86

Audiovisueel
85%
Presentatie
80%
Gameplay
80%
Duurzaamheid
90%
  • Verhaal is uitgebreider dan vorige delen.
  • Uitgebreide keus aan pantsers en wapens.
  • Er komt gratis DLC aan met o.a. meer monsters.
  • Online community is behulpzaam
  • De herhaling kan enorm gaan vervelen.
  • Niet alle hunters zijn even net en beleefd online

Monster Hunter, een Game-Reeks die redelijk populair is in Japan en in het Westen toch ook al aardig wat jaren te spelen is, maar desondanks hier niet zo populair is. Zou Monster Hunter: World de game kunnen zijn die hier verandering in brengt?

In deze Monster Hunter reis je af naar een nieuw werelddeel, genaamd The New World. Jij als hunter bent onderdeel van de vijfde vloot, die gestuurd wordt om het Elder Crossing-fenomeen te onderzoeken. Dit mysterieuze fenomeen gebeurt eens in de tien jaar en niemand weet waarom. Al zie eerst maar eens de overtocht heelhuids te halen.

Ontdekken en verzamelen

Vanaf het eerste moment dat jezelf erop uit kunt en wat hebt rondgelopen, merk je al dat de omgevingen gigantisch zijn en gevuld met verschillende flora en fauna. Bijna alles wat je ziet is te verzamelen, te vangen of te verslaan. Van de opvallende plant met een rode bloem, tot de kleine konijnachtige beestjes en de grote dinosaurusachtige dieren, alles dient zijn eigen doel. Sommige verzamelde items gebruik je voor de genezende krachten, andere weer om status effecten te genezen of te krijgen en weer andere items heb je nodig voor het upgraden van je wapens en pantsers.

Natuurlijk loop je hier niet onvoorbereid en naakt rond. Het gilde heeft je namelijk voorzien met een basis uitrusting. Een simpel standaard pantser, basis wapens van de veertien verschillende soorten wapens, vari√ęrend van een simpel zwaard en schild tot enorme slagzwaarden en bowguns, een slinger en verkenner vliegjes. De laatste twee zijn overigens nieuwe wapens voor de serie. De slinger stelt je instaat om steentjes¬† of speciale munitie met exotische effecten af te schieten op monsters of in hun buurt¬† om deze af te leiden. Ook kun je met de slinger een touw met enterhaak op speciale punten schieten zodat je nieuwe hoogtes kunt bereiken. De vliegjes zijn een verhaal, deze leiden je bijvoorbeeld naar grote monsters toe als je genoeg sporen gevonden. Ze kunnen je ook begeleiden naar die speciale verzamelplaats als je wilt en dat is geen overbodige luxe als je nagaat hoe groot de omgevingen zijn.

Zoals eerder gezegd lopen er ook beesten rond. Deze zijn onder te verdelen in twee klassementen, herbivoren en carnivoren. De herbivoren zijn rustige beesten en vallen je niet aan zolang je ze met rust laat, maar zelfs dan kiezen sommige liever het hazenpad dan dat ze een lekker hapje worden. De carnivoren daarentegen vallen je op zicht direct aan.

De omgevingen zelf hebben zo hun geheimen en trucjes. Op sommige plaatsen hangt bijvoorbeeld een rotsblok in lianen vast. Plaats een goed schot op een liaan met je slinger en deze valt met daverende klap naar onder. Een tactische zet als je moeite hebt met dat ene grote monster neer te krijgen.

De jacht

De relatief kleine beesten zijn natuurlijk leuk, maar Monster Hunter zou Monster Hunter niet zijn als er geen grotere monsters zijn om op te jagen. Je gaat in eerste instantie op deze monsters jagen door middel van een quest en later via investigations die je extra beloningen geven. Voor je een jacht start is het verstandig om te controleren of je uitrusting goed past bij de omgeving en je goed beschermd tegen de aanvallen van het monster. Neem bijvoorbeeld een Anjanath, een paarse t-rex die vuur spuwt; hiervoor is het verstandig om een wapen te pakken dat als element water heeft om extra schade uit te delen, evenals een pantser te pakken wat goed tegen vuur kan. Anders kan het wel eens zijn dat je in je pantser gebraden wordt. Altijd is het een slimme zet om een hapje te eten voor een quest om wat extra bufs te hebben, want dit kan wel eens het verschil maken tussen een quest halen of falen.

Dan begint het, je start in het kamp dat je geselecteerd hebt tijdens de voorbereiding en gaat op pad. Nu komen die vliegjes goed van pas, nadat je een aantal sporen gevonden hebt van de Anjanath brengen zij jou daar naar toe. Eenmaal bij het doelwit aangekomen start het moeilijke gedeelte, het gevecht. De gemiddelde quest heeft doorgaans een tijdslimiet van vijftig minuten en het komt regelmatig voor dat als je een groot monster voor de eerste keer bevecht deze pas in de laatste vijf minuten neergaat. Ieder monster heeft zo zijn eigen signalen die je waarschuwen voor de aanval die gaat komen. Door deze beweging te leren herkennen kun je preventief ontwijken en zo je eigen opgelopen schade beperken.

Langs quests waarbij je het monster moet doden zijn er ook quests waarbij deze gevangen moet worden. Hier heb je een paar speciale items nodig, namelijk een val en verdovingsbommen. Maar dat is niet alles. Voordat een monster gevangen kan worden, moet deze verzwakt worden. Wanneer je het monster kunt vangen wordt duidelijk als deze bijvoorbeeld weg hinkt. Dan moet je hem volgen en wanneer je denkt dat het kan moet je een val zetten. Zodra het monster deze val activeert dan kun je hem met de verdovingsbommen bekogelen en is deze gevangen.

Als beloning voor het vangen of doden van het monster krijg je delen van dat wezen, bijvoorbeeld een maan, klauw, schub of stuk huid. Ieder monster heeft zo zijn unieke delen. Je kunt deze beloningen enigszins be√Įnvloeden door bijvoorbeeld de staart van het monster eraf te hakken of de maan te beschadigen, mits dat ze deze natuurlijk hebben.

Upgrade upgrade upgrade

Al dat verzamelen en jagen heeft natuurlijk ook een doel. Veel van de monsterdelen die je krijgt door het jagen worden gebruikt om pantsers van te maken en wapens te upgraden. Er zijn in totaal veertien wapen categorie√ęn en bijna ieder monster heeft wel zijn eigen pantser set. Dit allemaal doe je bij de smid, welke aangeeft welke delen jij moet halen om je wapen te upgraden of dat ene onderdeel voor je pantser te kunnen laten maken. Een hunter kan immers nooit genoeg uitrusting hebben.

Wapens zijn een beetje vreemder. De meeste beginnen met twee varianten, eentje van ijzer en de ander van bot. Door middels upgrades monsterdelen toe te voegen, krijgen ze een uiterlijk dat doet denken aan dat monster en diens krachten. Een zwaard dat Anjanath-delen op zich heeft doet bijvoorbeeld vuurschade langs de normale schade.

Hulp uit vele en soms vreemde hoeken

Standaard krijg je een trouwe en dappere Palico, een katachtig wezen, als partner tijdens de jacht toegewezen vanuit het Gilde. Deze Palico heeft zijn eigen uitrusting en gadgets, die hij tijdens de jacht zal gebruiken om jou, zijn strijdmakker, te hulp te schieten. Een Palico gaat samen met jou de strijd aan en zal door gaan tot het einde.

De uitrusting van jouw Palico kun je ook laten maken bij de smid en deze kun je daarna rustig blijven wisselen om zo je partner goed voor te bereiden voor de jacht. De gadgets die je Palico tot zijn beschikking heeft zijn zeer handig. Zo kun je hem een genezingsgadget geven die hij zal gebruiken om jou te ondersteunen, of je geeft hem een gadget waarmee hij monsters kan afleiden of verdoezelen om zo een extra voetje voor te hebben op het monster.

Jouw Palico kan ook nog eens iets bijzonders. Omdat hij een katachtige is, is hij instaat met de katachtige van The New World, genaamd de Grimalkyne, te praten. Met soms als resultaat dat een van die Grimalkyne jullie mee helpt met de jacht. Sommige Grimalkyne leren jouw Palico zelfs hoe hij met kleine monsters kan praten. Deze kunnen jou daarna ook nog eens mee helpen. Zo is het mogelijk om 3 hulpjes te hebben tijdens een missie.

Los van je Palico is er ook nog de online multiplayer van Monster Hunter: World, waarbij je in teams van maximaal vier mensen op jacht kunt gaan. Zeer handig als jullie allemaal hetzelfde monster neer willen halen voor zijn delen voor dat ene nieuwe wapen bijvoorbeeld. Ook kun je onderdeel worden van een squad. Een squad is een groep van gelijkgestemde hunters die regelmatig samen gaan jagen. Een squad kan uit maximaal vijftig hunters bestaan en je kunt deel uitmaken van maximaal acht squads. Zo heb je meestal wel iemand waarmee je samen kunt gaan jagen.

Kies, inventariseer, jaag, herhaal

Als je die ene upgrade wilt halen of een bepaalde pantser set bij elkaar wilt krijgen moet je voorbereid zijn om vaak op dezelfde monsters te jagen. Immers komen niet alle delen even vaak voor als beloning. Sommige delen van monsters zijn vrij zeldzaam en hebben soms een drop rate van 1%. Dit kan het zwaar maken om soms door te blijven gaan om alles verzameld te krijgen. Het zal je ook vaker dan eens overkomen dat je dat ene wapen of pantser even moet laten zijn voor wat het is en een andere quest moet gaan doen om het leuk te houden. Al is het voordeel van het herhalen van het herhalen van een specifiek monster wel dat je zijn aanvalspatronen beter leert kennen en zo steeds sneller dat monster zal kunnen verslaan.

 

Conclusie

Monster Hunter: World lijkt een enorme stap vooruit te zijn in de reeks die ook goed wordt  ontvangen in het Westen. Door grotere omgevingen op te zetten, waarin je geen last hebt van laadtijden en het introduceren van nieuwe mechanics zoals de verkenner vliegjes. Net als zijn voorgangers is er een brede selectie aan wapens en pantsers en zijn er genoeg verschillende items, waardoor je nooit twee keer exact dezelfde jacht gaat krijgen.

Discord

Hot
Enquête
Meer nieuws
0%
Meer recensies
14%
Meer video-content
29%
Meer previews
0%
Meer prijsvragen
29%
Meer van alles
29%
Totaal aantal stemmen: 14 | 0 reacties

Games Headliner