Metroid Other M (hands on)

Metroid Other M
03/09/2010
Action, Action adventure
nee
Wii

Metroid Prime zal de geschiedenisboeken in gaan als het grote meesterwerk van Retro Studios. De trilogie heeft vele gamers over de hele wereld weten te bekoren dankzij de fantastische gameplay en prachtige sfeer. Aan alle goede dingen komt helaas een einde en dat geldt ook voor Metroid Prime. Fans van Metroid hoeven echter niet bang te zijn, want Samus Aran is nog lang niet klaar als premiejaagster. De franchise is gewoon toe aan wat vernieuwing en daarom lijkt Nintendo’s keuze om Team Ninja in te huren voor de nieuwe Metroid een logische. Metroid Other M is de naam van het nieuwe project en wij hebben alvast een voorproefje van het spel mogen nemen.

Allereerst kregen we de intro van de game te zien en waarschijnlijk zal deze bij de echte fans een belletje doen rinkelen. Het is namelijk het einde van Super Metroid, maar dan vormgegeven in prachtige driedimensionale graphics. In dit filmpje zie je hoe Samus van Mother Brain gered wordt door Baby Metroid. Even later zagen we Samus ergens anders wakker worden en op dat punt begint het verhaal van Metroid Other M, dat zich afspeelt tussen Super Metroid en Metroid Fusion. De persoon Samus en haar verleden zullen een belangrijke rol krijgen in dit verhaal.

Tijdens de korte presentatie werd Metroid Other M aangeduid als “cinematic action game”. De demo die daarop volgde maakte al snel duidelijk waarom het spel deze omschrijving mee krijgt. In het kleine half uur dat we mochten spelen, werden actierijke gameplay-momenten afgewisseld met sfeervolle tussenfilmpjes. Het verschil met de Prime-serie is hierdoor al snel merkbaar, want Other M lijkt een stuk vlotter te worden en meer actie-georiënteerd.

De demo gaf ons eerst een korte tutorial waarin alle moves uitgelegd werden. Meest opvallend is het feit dat je enkel de Wii Remote gebruikt en deze meestal horizontaal vastpakt. Op die momenten zie je Samus vanuit de derde persoon en de gameplay die hierbij gepaard gaat neigt erg veel naar die van Metroid Fusion, maar dan in 3D. In deze stand zie je Samus rennen, schieten, springen en transformeren in een Morphball. Het grote voordeel van deze gameplay is dat het lekker vlot is. Het richten op de vele vijanden gaat automatisch en het overzicht wordt hierbij ook nog eens goed bewaard.

Ook zijn er genoeg momenten waarop je de spelwereld vanuit Samus’ helm bekijkt. Sterker nog, je kan te allen tijde wisselen van perspectief. Door de Wii Remote naar het beeldscherm te richten, kun je de wereld vanuit de eerste persoon bekijken. Dit is bijvoorbeeld nodig om bepaalde puzzels op te lossen en om raketten af te vuren. Tijdens de demo hadden we de optie een aantal keer nodig, waaronder het moment waarop we met de eerste eindbaas geconfronteerd werden.

Zoals in de vorige alinea al vermeld werd, zul je regelmatig te maken krijgen met puzzels. In de demo werd duidelijk dat de spelwereld weer als vanouds een grote puzzel is. In vele situaties waren meerdere mogelijkheden om verder te komen. Echter zul je meestal een bepaald wapen of een bepaalde gadget moeten bezitten om langs een obstakel te komen. Tijdens de speelsessie had Samus al behoorlijk wat wapens en gadgets in bezit, zodat er al redelijk wat mogelijkheden waren, waaronder het gebruik van de Morphball en haar Powerbombs. In de uiteindelijke versie verwachten we dat er nog meer upgrades voor Samus’ pak komen en dat de puzzels nog uitgebreider worden.

Verwachting

Een frisse wind binnen de Metroid-serie, zo zou je Other M het best kunnen omschrijven. Qua gameplay laat het iets vertrouwds en tegelijkertijd iets nieuws zien. De demo speelde in ieder geval lekker vlot weg, liet ons kennismaken met beide perspectieven en schotelde ons enkele kleine puzzels en een bossfight voor. Wat echter belangrijker is, is dat de demo ons overtuigd heeft dat Samus zich prima leent voor een “cinematic action game”. De redactie staat in ieder geval te popelen om met de uiteindelijke versie aan de slag te gaan.

Discord

Hot
EnquĂŞte
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner