Metro 2033

Metro 2033
19/03/2010
First-person shooter
nee
PC, Xbox 360

GameQuarter’s Game of the Year 2008 mag dan geen Fallout 3 zijn, toch is de post-apocalyptische setting van het type Fallout erg populair tegenwoordig. Denk maar aan het recente S.T.A.L.K.E.R. of het aankomende Borderlands. Hopelijk ligt je geigerteller nog in je nachtkastje, want je zult hem binnenkort weer nodig hebben voor Metro 2033. De relatief onbekende Oekraïense ontwikkelaar 4A Games zal ons wederom onderdompelen in een wereld die verwoest is door een nucleaire oorlog. Kunnen we met deze game een verbeterde Fallout verwachten, of zal het slechts een simpele kloon worden?

Huiver, beste lezers, huiver voor wat komen gaat. In het jaar 2013 (Vergeet de 2012-complottheorie!) staat ons een ramp te wachten van epische proporties. De Derde Wereldoorlog zal de Eerste en Tweede Wereldoorlog nietig doen lijken. Atoombommen zullen de wereld doen veranderen in een nucleaire chaos. Jij stapt deze chaos binnen in het jaar 2033. We bevinden ons in Moskou, of eigenlijk eronder. Overlevenden hebben er een complete maatschappij op weten te richten, die ten uiterste zijn best doet onder deze barre omstandigheden te overleven. Met de buitenwereld wordt vrijwel geen contact gemaakt, maar toch is er (gemuteerd) leven aanwezig boven de grond. Je behoort tot een kleine groep soldaten, welke zo nu en dan de radioactieve wereld in moet op zoek naar proviand.
Als dit verhaal je wellicht bekend voor komt, dan zou dit goed kunnen. We hebben het niet over schaamteloos jatwerk van gelijksoortige games, maar over het succesvolle gelijknamige boek van schrijver Dmitry Glukhovsky. De Rus wist zijn boek ruim 200.000 maal aan het grote publiek te slijten.

Al is het een shooter, we moeten Metro 2033 niet meteen bij de FPS-games indelen. Er zitten namelijk ook RPG-elementen in het spel verwerkt. Niet alleen draait het spel om overleven en items verzamelen, ook het verhaal werkt sterk aan het RPG-element mee. 4A Games heeft ervoor gekozen om deels een open wereld aan te bieden, maar ook deels een lineair verhaal te vertellen. Hierdoor zal je het beste van beide kanten moeten tegenkomen. Je zult namelijk niet altijd bij het handje genomen worden: keuzes en vrije momenten zijn er genoeg te vinden in de game.

De sfeer in de game is voornamelijk erg grijs en grauw. De makers willen echt het gevoel overbrengen dat je in een post-apocalyptische wereld zit en het gevaar van alle kanten zich op je kan storten. Het zijn dan ook vaak de rustige momenten waarop niets aan de hand is, dat er een monster zich met volle overgave op je stort. Wanneer je te lang bovengronds blijft zal dit overigens ook invloed hebben op de grafische kant van het spel. De straling en schadelijke stoffen zorgen er op den duur voor, dat je gasmasker (welke je buiten altijd draagt) niet meer werkt en dat het beeld begint te flikkeren en haperen. Het is maar een klein voorbeeld van de sfeer die men wil overbrengen in deze game.

Verwachting

Een simpele kloon van Fallout 3 is Metro 2033 zeker niet. 4A Games heeft met deze game een potentiële topper in handen. De game kent dan wil een soortgelijke setting als vele andere titels, toch weet het er zijn eigen unieke draai aan te geven. Ook wil het een unieke mix van gameplay-elementen combineren met een dreigende en angstaanjagende sfeer, waarbij je helemaal in de game wordt gezogen. Eind dit jaar zal Metro 2033 verschijnen voor PC en Xbox 360. Zeker een titel om in de gaten te houden!

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner