Jurassic World: Alive

Reviewers score:

70

Audiovisueel
80%
Presentatie
40%
Gameplay
75%
Duurzaamheid
75%
  • Als je eens wat anders dan Pokémon wilt, is dit een alleraardigst alternatief
  • PvP-focus
  • De dino’s ogen uitstekend
  • Overdaad aan ads en microtransacties…
  • …die je klauwen vol mobiele data kosten

Enkele jaren geleden zetten Niantic en Nintendo de wereld van mobile gaming op zijn kop met hun augmented reality game: Pokémon: GO. Het grootste mobiele succes sinds Angry Birds is tot op heden ruim 800.000.000 keer gedownload en wordt tot op de dag van vandaag fanatiek gespeeld door grote groepen mensen. Dat het zolang geduurd heeft voor een echte concurrent in dit genre zich aandiende, mag dan ook ergens een wonder worden genoemd. Met Jurassic World: Alive doen Universal en Ludia echter een dappere poging.

In Jurassic World: Alive ben jij een nieuwe werknemer van het titulaire dinosaurussenpark, wiens taak het is om DNA te verzamelen. En dat is ook direct alles wat je aan verhaal gaat krijgen. Net als die andere AR-game draait JW: Alive namelijk voornamelijk om verzamelen. Dit keer vang je echter geen schattige Japanse monstertjes, maar gigantische, levensgevaarlijke reptielen.

Op gepaste afstand

De term vangen is overigens niet geheel juist, want zoals gezegd verzamel je DNA. Dit doe je door een vliegende drone naar je doel toe te sturen en darts erop af te vuren. Hoe dichter je het doel raakt, hoe meer DNA je kunt verzamelen en hoe sneller je genoeg genetisch materiaal hebt om je nieuwe diertjes mee te kweken. Helaas is tijd hierbij een luxe die je niet hebt, want je drone heeft slechts een beperkte batterijduur  die snel zat op is, vooral wanneer je doelwit wat verder weg is. Want ook naar de levende fossielen toe vliegen kost natuurlijk energie.

Darts zijn overigens niet oneindig en zal je moeten aanvullen. Gelukkig heb je hiervoor genoeg mogelijkheden. Allereerst zijn er de incubators waar je er elke zes uur een gratis van krijgt en de battle incubators die je kunt winnen in de arena, waarover later meer. Deze ontgrendelen kost echter een hoop tijd, die je niet hebt als je lekker door wilt kunnen spelen. Gelukkig zijn er ook snellere alternatieven voor handen, zoals de supply drops die overal te vinden zijn. Door deze punten te benaderen krijg je willekeurig twee beloningen, zoals goud of darts, met een derde als je een video-advertentie bekijkt. En helaas is dit niet de enige plek waar je ze door de strot geduwd krijgt.

Al mijn data

Als een free-to-play game zijnde is het niet verwonderlijk dat Jurassic World: Alive in-game ads of microtransacties heeft. Dat het beide heeft is wel bijzonder, maar zelfs dat hoeft op zich geen ramp te zijn, ware het niet dat je het opgedrongen wordt tot op het punt dat het afbreuk doet aan het spel.

Pop-ups tijdens het spelen met ‘’one-time offers’’ tegen echt geld, microtransacties bij zowel de incubators,  nieuws als updates, ads bij de arena én supply drops; als er iets is waar JW: Alive geen tekort aan heeft, dan is het wel aan manieren om spelers geld te laten spenderen. En dat terwijl het simpelweg spelen van het spel al best een duur geintje kan worden. Jurassic World: Alive speelt namelijk niet netjes samen met WiFi.

Na het uitvoerig testen van de game op verschillende locaties zijn een aantal dingen opgevallen. Allereerst werkt de game nauwelijks op openbare netwerken en hotspots, vermoedelijk omdat deze niet genoeg data geven om de game fatsoenlijk te kunnen streamen. Dit is natuurlijk niet te wijten aan Ludia, maar wel een belangrijk punt om in het achterhoofd te houden. Je bent hierdoor immers toegewezen op mobiele data, en net als de beesten die erin zitten, heeft Alive een flinke eetlust. Een uurtje of twee Jurassic World: Alive doen in de arena kostte mij namelijk meer data dan de rest van de maand dagelijks een half uur Pokémon: GO spelen.

DvD

Nu we het al meermaals over de arena hebben gehad, is het tijd om hier eens wat dieper op in te gaan, al zal het idee ongetwijfeld reeds in grote lijnen duidelijk zijn. Jij als dino-trainer vormt een team van acht van die reptielen en betreedt hiermee de arena, waarbij pas opvalt hoe ontzettend gedetailleerd de reptielen zijn voor een mobiele game. De computer zoekt vervolgens een tegenstander voor je die in dezelfde rank zit en zoekt de vier beesten uit die je moet gebruiken in dit gevecht, waarbij de eerste met drie knock-outs wint. Hou er dus rekening mee dat elk gevecht een element van willekeur bevat.

Elke dinosaurus heeft een standaard aanval, die eventueel een bijwerking kan hebben, evenals een tot drie speciale aanvallen met een cooldown. De aanvallen van elk van je vechters staat vast en kun je dus niet naar smaak aanpassen, noch verschillen de aanvallen en stats tussen dino’s van hetzelfde type. Je kunt om deze reden ook niet meerdere exemplaren van een reptiel in bezit hebben. Extra DNA gebruik je daarom in plaats daarvan om je monster te versterken of om hybridesoorten te maken.

Deze PvP-mode is zonder twijfel een van de belangrijkste binnen Jurassic World: Alive en is waar het vangen en versterken van dino’s naartoe werkt. Het is daarom jammer dat het spel op dit punt wat beperkt voelt. Omdat dino’s van hetzelfde soort onderling niet verschillen, kun je niet verrast worden door de strategie van je vijand. Het is meer een combinatie van geluk met welk team je opgezadeld wordt en hopen dat jouw dino’s een hoger level hebben. Er zit wel een element van strategie in, maar die wordt momenteel overschaduwd.

Conclusie

Jurassic World: Alive laat zich nog het beste omschrijven als een meer PvP-georiënteerde versie van Pokémon: GO met dinosauriërs. Er zitten verschillen tussen de twee games, zoals de manier waarop je nieuwe wezens aan je verzameling toevoegt, maar deze vallen in het niet bij het grootste verschil: de agressieve verkoop van microtransacties en de overvloed aan ads. Als Ludia goed naar diens community luistert en dit eens flink terugschaalt, dan zal er best nog een niche zijn die dit fanatiek gaat spelen. Maar 800.000.000 downloads lijkt heel ver weg.

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner