Flockers

2014
Platform, Puzzle
nee
PC

Wie aan Team17 denkt, denkt hoogstwaarschijnlijk meteen aan Worms. Die franchise heeft ervoor gezorgd dat Team17 inmiddels een naam is die bij veel mensen in het geheugen gegrift staat. Echter houdt de ontwikkelaar zich ook bezig met andere games, zoals Flockers. Deze puzzelgame is momenteel in ontwikkeling voor de PC. Wij bekijken alvast de Early Access-versie.

Meteen na het bekijken van een trailer of het spelen van het eerste level zul je de gameplay van Flockers herkennen. Flockers heeft namelijk erg veel overeenkomsten met Lemmings, welke inmiddels een klassieker te noemen is. Het idee is simpel: loods een groep schapen door een level heen en zorg ervoor dat er zoveel mogelijk schapen levend blijven. Hoe meer schapen levend blijven, hoe hoger je score. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan, want door het level heen moet je veel obstakels zien te overwinnen, die vaak erg pittig zijn.

Terwijl de schapen vrolijk door het level heen huppelen kunnen zij kratten oppakken welke jou bepaalde krachten geven. Zo heb je een bepaalde power-up die schapen verder laat springen en een power-up waardoor schapen ineens op muren kunnen klimmen. Daarnaast kun je de mogelijkheid krijgen om schapen op elkaar te laten staan, waardoor er ineens een muur ontstaat en schapen niet meer verder kunnen lopen. De mogelijkheid om een kleine brug te maken bestaat ook.

Het lastige aan Flockers is echter dat er een limiet zit aan je power-ups. In een krat kan bijvoorbeeld een power-up zitten die slechts vijf keer gebruikt mag worden. Vaak wordt er een aantal gegeven dat precies genoeg is om het level te voltooien, waardoor je de meeste levels niet zo maar in één keer kan halen. Experimenteren is het gevolg. Telkens kun je een stukje verder komen waarbij er een grote kans is dat je op het volgende deel van het level weer dood gaat omdat je een verkeerde actie deed.

Wanneer je een verkeerde actie doet, moet je eigenlijk altijd wel opnieuw beginnen. Het is bijna niet mogelijk om even een tactiek te testen met een klein groepje schapen. De schapen blijven namelijk constant doorlopen en je schapen tot stilstand brengen kan enkel wanneer je ervoor zorgt dat ze gevangen zitten tussen twee muren. Vaak is echter het geval dat schapen niet lang veilig zijn op dezelfde plaats, aangezien er zo maar ineens een tandwiel naar beneden kan komen waardoor je afscheid moet nemen van je schapen. Het fijne is wel dat je gewoon de game op pauze kan zetten waarna je heel het level kan verkennen en alvast wat tactieken kan verzinnen. Dat bespaart weer wat keren dat je op ‚Äėreplay‚Äô moet drukken.

Echter is afgaan niet zo’n heel groot probleem. Het moment waarop je schapen doodgaan is namelijk één van de leukste momenten van de game. Wanneer er een groot gewicht van bovenaf op een schaap terechtkomt, splat het arme beestje uit elkaar en komt een deel van het level onder te zitten met bloed. Het uiteenspatten van het schaap gaat gepaard met een schreeuw van het dier wat de nodige leedvermaak met zich meebrengt. Het verliezen van het spel hoeft dus niet altijd een straf te zijn.

Flockers is dus over het algemeen een humoristisch en tof spel. Het concept van Flockers is echter inmiddels misschien wel gedateerd te noemen en ik vraag me daarom ook af hoeveel mensen ge√Įnteresseerd zullen zijn in deze game. Mensen die vroeger als een malle Lemmings hebben gespeeld, zullen zeker blij zijn dat Team17 dit concept weer eens tot leven brengt. Of het nieuwe publiek dit ook zal zijn, blijft de vraag. Na ongeveer anderhalf uur spelen kan Flockers namelijk veel saaier gaan worden omdat het idee van Flockers simpelweg niet lang achter elkaar leuk blijft. Als je het aan mij vraagt heeft Team17 de verkeerde keuze gemaakt toen besloten werd om deze game exclusief voor de PC uit te brengen. Flockers moet een game zijn die mensen soms even tussendoor moeten kunnen spelen. Het is dan ook te hopen dat een versie voor de Vita of voor de 3DS ook nog aanstaande is.

Het voordeel aan een lancering op de PC is wel dat Team17 de mogelijkheid krijgt om van de Steam Workshop gebruik te maken. Zelfs in de Early Access-versie kunnen spelers al zelf een level maken, waardoor zeker niet de minste levels tot leven komen. De Steam Workshop kan ervoor gaan zorgen dat de levensduur van Flockers verlengd wordt, wat een groot voordeel is.

Verwachting

Het concept van Lemmings blijft erg leuk en Team17 past dit goed toe bij Flockers. De game is erg uitdagend, maar afgaan is geen straf door de humoristische animaties. Het is echter jammer dat Flockers momenteel enkel in de planning staat voor de PC. De Vita en 3DS zouden namelijk betere platformen zijn voor deze game.

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner