F1 Online: The Game

Q1 2011
Racing
nee
PC

  De vorige game van Codemasters, F1 2011, is nog niet helemaal koud of er komt al een andere racing game van deze producent op de markt. Met F1 Online: The Game slaat Codemasters echter het segment van de Free To Play games in en dan in het bijzonder die van de browsergames. 

Ik had wat twijfels over het concept, een racing game in een browser, dat kan niet goed komen. Het was dan ook enigszins een verrassing toen ik het spel eenmaal in handen kreeg. Niet alleen draait het spel heel vlot, op vlak van graphics en functionaliteit moet het spel absoluut niet onderdoen omdat het vanuit je browser wordt gedraaid. Er zijn twee aspecten aan het spel. Enerzijds kan je met bestaande teams racen en strijden om een plaatsje in de leaderboards, ofwel kan je beslissen je eigen team op te bouwen en zo de top te bereiken. Het spel wordt vooral interessant als we deze tweede modus van dichterbij bekijken.

Er worden een hoop tools voorzien om de look van je wagens volledig naar je hand te zetten. Het Free To Play karakter van het spel komt hier wel naar boven, gezien we slechts een beperkt aantal kleurenschema's ter beschikking krijgen, tenzij we bereid zijn in onze buidel te tasten. Daarnaast kan je ook een hoop decals en graphics voor je wagen selecteren en ook de helm van de piloot kunnen we aanpassen.

Het houdt hier natuurlijk niet op. Dit zou geen racing game zijn mochten we de kans niet krijgen de wagen zelf aan te passen. Op dit punt lijkt het spel naar een aantal RPG systemen te grijpen. Door races te spelen en te winnen verdien je geld, dat je kan investeren in gebouwen zodat je nieuwe technologie√ęn kan onderzoeken. Zo kan je bijvoorbeeld een nieuwe motor of aerodynamische onderdelen op je auto steken, waardoor je in een hogere snelheidsindex geraakt en je in een betere racing klasse terecht komt. Je wordt dus niet zomaar bij een groepje opgepimpte wagens gedropt nadat je als groentje met een standaardwagen aan de startlijn van een race arriveert. Daarenboven ben je niet verplicht als eerste over de eindmeet te gaan om vooruit te raken. Je krijgt voor je team een resem opdrachten die vrij uiteenlopend zijn en geld in het laadje brengen als je de doelstellingen haalt.¬†

Het camerastandpunt is een punt dat ter discussie kan vallen. Je ziet je wagen namelijk van bovenaf en je bent verplicht ook op dit camerastandpunt te blijven. Er is geen 3D view, noch een optie om uit- of in te zoomen. Hoewel dit initieel als een gemis ervaren wordt, raak je hier vrij snel aan gewend en voegt het op bepaalde momenten ook toe aan het snelheidsgevoel.

Van de controls was ik ook niet meteen overtuigd. Je kan ze enigszins wel aanpassen maar het sturen van je wagen wordt hoe dan ook met de muis gedaan. Dit is iets wat ik voorheen nog niet heb gezien en het is best wennen. Je krijgt een groene pijl te zien voor je wagen die de richting aantoont waarnaar er gereden wordt, echter kan je muispijl snel zoek raken als je een resem korte bochten probeert te doorworstelen en dat kan tot frustraties leiden. Neem daarbij dat de camera soms plots kan verschuiven in die bochten, waardoor je muispointer in één klap een volledig nieuwe positie aanneemt, en je weet al hoe laat het is.

De tracks van het spel zijn authentiek nagemaakt en iemand die wat af kent van F1 racing zal ook snel zijn weg vinden. De camera doet van tijd tot tijd wel een beetje vervelend, waardoor je soms je ori√ęntatie in de track een kwijt kan raken. De minimap in het spel draait trouwens mee met de richting van de wagen, wat het nog wat extra verwarrender maakt.¬†

Verwachting

  F1 Online: The Game speelt verrassend soepel ondanks het feit dat het recht uit je browser komt vallen en nog steeds in beta is. De mogelijkheden die het biedt op vlak van aanpassing en uitbouwen van je team zijn ook goed uitgewerkt, een aanvulling op de authentieke teams en tracks die je ook ter beschikking krijgt. Dit is een spel om in het oog te houden naar aanleiding van de release later in 2012.

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner