Deus Ex 3

Deus Ex: Human Revolution
26/08/2011
RPG
nee
PC, PlayStation 3, Xbox 360

De trouwe PC-gamers weten uiteraard dat Deus Ex één van de beste actie-RPG’s ooit was. Het was voor ontwikkelaar Ion Storm zowel het eerste als het laatste succes. Sindsdien heeft de serie niet meer zijn hoogtijdagen weten te halen. Deus Ex: Invisible War kon namelijk niet tippen aan de genialiteit van het eerste deel. Nu wil uitgever Eidos zelf een poging wagen de serie weer nieuw leven in te blazen. Deus Ex 3 moet de kwaliteit van het origineel gaan evenaren, of wellicht zelfs overtreffen.

Deus Ex 3 is een prequel op de eerder verschenen delen. De game speelt zich namelijk voor de andere delen af, in het jaar 2027. Voor nieuwkomers in de serie is het verhaal hierdoor goed te volgen, terwijl trouwe fans antwoorden krijgen op eerder opgeworpen vragen. In deze game zijn de wetenschappers net begonnen met het maken van mechanische lichaamsdelen. Ten opzichte van de eerdere delen zijn er grotere verschillen tussen gewone mensen en degenen die een upgrade hebben gehad.

Het morele aspect speelt een grote rol in het verhaal: men is niet altijd even gelukkig met de mechanische verbeteringen aan het menselijke lichaam. Jij zult in de huid kruipen van de simpele ziel Adam Jensen, welke een baantje heeft als bewaker bij een biomechanisch bedrijf. Het bedrijf wordt door de onrust over mechanische upgrades op een dag opgeschikt: commando’s infiltreren het gebouw en jij wilt ontzettend graag de kwestie oplossen. Langzamerhand kom je erachter, dat er een wereldwijd complot is welke de toekomst van de aarde bedreigt.

Deze actie-RPG kent echter ook veel elementen van een shooter. De combat bestaat dan ook voornamelijk uit knallen. Uiteraard is er een compleet arsenaal aan wapens beschikbaar. Ook zal het mogelijk zijn je wapens te upgraden. Elk wapen heeft vier slots voor upgrades, maar de combinaties voor deze slots zijn haast eindeloos. Upgrades verbeteren je wapens bijvoorbeeld door meer damage, of bijvoorbeeld door een betere scope erop te zetten. Om gedoe met munitie te voorkomen, heeft Eidos ervoor gekozen om slechts één soort kogels te gebruiken in het spel. Wat erg tof is, zijn de upgrades die je kunt uitvoeren voor je eigen lichaam. Biomechanische upgrades zijn ook voor jou beschikbaar in de game, iets waar je dan ook veel mee te maken zult krijgen. Er zijn in totaal meer dan twintig aanpassingen aan je lichaam mogelijk. Deze verschillen van tentakels die uit je rug komen, tot de mogelijkheid om door muren heen te kijken.

Het is echter niet alleen knokken op de ouderwetse manier. Het is aan de speler hoe hij of zij deze game speelt. Je kunt jezelf specialiseren op allerlei verschillende gebieden. Denk hierbij aan de mogelijkheid om je vijanden om te praten, of bijvoorbeeld aan stealth. Alles is mogelijk: zelfs een gebouw af springen, de val breken met de tentakels uit je mechanische rug en vervolgens iedereen rambo-gewijs neer halen met je zwaar geüpgrade machinegeweer. Het is maar net welke speelwijze jou het beste ligt.

Verwachting

Het ziet ernaar uit dat Deus Ex 3 de serie weer helemaal boven water heeft gehaald. Het verhaal klopt, de gameplay klopt en de mogelijkheid om zelf je speelwijze te kiezen is een slimme zet. Eidos moet het wel heel erg verprutsen willen zal van deze titel geen regelrechte topgame maken. We moeten echter nog wel eventjes geduld hebben: Men heeft voor Deux Ex 3 momenteel nog geen releasedatum staan. Wel is al zeker dat het spel (voorlopig) exclusief uit zal komen op de PC.

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner