Call of Duty: Modern Warfare 2

Call of Duty: Modern Warfare 2
10/11/2009
First-person shooter
ja
PC, PlayStation 3, Xbox 360

Sinds de release van Call of Duty 4: Modern Warfare zijn tijden behoorlijk veranderd. Geen goede shooter zonder XP, snelle gameplay en beloningen voor je verbazingwekkende prestaties, want een nieuwe generatie online games is geboren. Dagelijks wordt de controller of muis dan ook nog regelmatig opgepakt voor een potje moderne oorlogsvoering. Dat ook Modern Warfare 2 zal inslaan als een bom, zal geen twijfel over bestaan. En de concurrentie? Die wacht nog even tot 2010 voordat de inslag een beetje in kracht is afgenomen.

In deze preview beperken wij ons tot de singleplayer. Deze is immers tot nu toe het meeste aan het licht gekomen. Modern Warfare 2 is zoals de titel al doet vermoeden een direct vervolg. De gebeurtenissen uit beide games hebben dan ook alles met elkaar te maken. Na de dood van Zakhaev heeft Vladimir Makarov zijn kans gegrepen om de nieuwe nummer 1 dreiging voor het westen te worden. Aangezien het bepaald geen eitje is om zo’n iemand de mond te snoeren en de operatie ook nog eens geheim te houden voor rest van de wereld, krijgt de Task Force 141, een elite squad die net als de Britse SAS levensgevaarlijke en ultra geheime operaties uitvoert, deze verantwoordelijke en zware taak toebedeeld.

Soap MacTavish, de waarschijnlijk enige overlevende van de SAS na het Zakhaev-incident, is een oude bekende waarover jij in het vorige deel controle had, maar dit keer zul je niet opnieuw in zijn schoenen moeten stappen. Je speelt namelijk met de nieuweling Gary Sanderson, die de bijnaam ‘Roach’ met zich meedraagt. Samen met de inmiddels gepromoveerde MacTavish zul je op pad moeten gaan, om zo de eerste slag te slaan tegen het nationalistische regime van Makarov.

De missie Cliffhanger is sinds de E3 de enige missie die we tot nu toe uitgebreid hebben mogen aanschouwen, maar dat betekent niet dat we weinig van de game gezien hebben. Integendeel: in deze vijftien minuten gebeurde er meer dan in de meeste complete games van tegenwoordig. Hopelijk weet Infinity Ward de rest van de missies ook zo veel aandacht te geven en hopelijk kunnen ze de minpuntjes uit hun vorige game wegwerken. Het begin is in ieder geval veelbelovend.

Cliffhanger toont opvallend veel gelijkenissen met de beroemde sniper missie van de eerste Modern Warfare met MacMillen aan je zijde. Voordat je echter overgaat op het stealth gedeelte, gaat er eerst nog een stevig stukje bergbeklimmen op vooraf. Hierbij sta je dit keer letterlijk op de rand van de afgrond, maar na een riskante sprong, en met wat hulp van Captain MacTavish, weet je de top te bereiken. Levensgevaarlijk, zo’n middagje bij de Task Force 141, en dit is nog maar het begin…

Ongezien een drukke basis binnenkomen is niet bepaald een risicoloos karwei, maar gelukkig biedt een nieuw technisch snufje, die met behulp van hartslagmetingen naderende vijanden op een radar toont, en een hevige sneeuwstorm een helpende hand. Wat volgt is een zenuwslopende zoektocht naar de plek van bestemming. Wanneer op de radar blijkt dat enkele meters van jou vandaan een onoplettende vijand dreigt, moet je snel en goed nadenken over de beslissing die je over enkele seconden gaat maken. Je overleeft dit namelijk alleen als je ongezien een weg door de vele patrouillerende soldaten baant. Graag meer van dit, Infinity Ward!

De rust is echter voorbij wanneer Soap, de amateur die hij is, wordt ontdekt door een tiental Russen in een oude loods. Veel tijd om na te denken is er niet, aangezien de Russen niet bepaald geduld en begrip opbrengen voor zijn aanwezigheid. Gelukkig is er voor de uitvoering van plan B weinig tijd nodig, want met een druk op de knop is de halve basis sneeuwvrij verklaard dankzij de tactisch geplaatste C4. Een tel later is de tijd rijp om een paar welgemikte schoten in de ruggen van de verbijsterde vijanden te planten. Erg slim zijn Makarov’s mannen niet bezig, maar het levert tenminste wat ruimte op om de basis zo snel mogelijk te verlaten. Dat je hiervoor meermaals door de oog van de naald moet kruipen, hoeven we je geen twee keer te vertellen.

In tegenstelling tot het vorige deel zul je regelmatig volledige controle hebben over voertuigen. Een daarvan is de sneeuwscooter, die natuurlijk uitermate goed van pas zal komen in je niet geplande ontsnappingsplan. Nadat een perfect getimede slag van MacTavish met een pikhouweel een Rus van zijn sneeuwmobiel doet vliegen, krijg je de kans om te ontsnappen. Met zwaar bewapende terroristen en een helikopter op je hielen met hoge snelheid bergafwaarts dennenbomen, raketten en rondvliegende sneeuwscooters ontwijken, zal deze missie ongetwijfeld voor heel wat adrenaline zorgen. De actie is zoals we van de reeks gewend zijn compleet over-the-top, maar door de variatie en aaneenschakeling van ‘wow-momenten’ kunnen we niet anders dan onder de indruk zijn van Infinity Ward’s poging om de speler meer dan ooit het gevoel te geven in een actiefilm te zitten.

Modern Warfare 2 zal zich net als zijn voorganger niet beperken tot één werelddeel. En waarom zou je? De aarde heeft immers genoeg interessante plekjes die uitstekend kunnen fungeren als strijdtoneel. Naast witte sneeuwvlaktes zul je onder andere ook schoon schip moeten maken in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Veel is hierover niet bekend, maar één van de nieuwigheden zijn onschuldige burgers die zich tussen jou en de vijand bevinden. Grote kans dat we straks de nodige gijzelaars uit de handen van terroristen moeten redden.

Verwachting

In Cliffhanger hebben we letterlijk en figuurlijk slechts het topje van de ijsberg gezien. Desalniettemin zijn de variatie en de naadloze opeenvolging van totaal verschillende gebeurtenissen in deze missie bewonderenswaardig te noemen. De chaos en actie die hiermee gepaard gaan zijn als vanouds spectaculair. Bovendien verdient de spanningsopbouw (de stealth) hier een grote pluim dankzij zijn afwisseling en originaliteit. De kans zit er dik in dat de singleplayer eind dit jaar opnieuw voor een epische rit gaat zorgen. Informatie over de multiplayer kun je binnenkort verwachten, zeker wanneer de beta van start gaat.

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner