Age of Conan: Hyborian Adventures

Age of Conan: Hyborian Adventures
23/05/2008
Q2 2010
MMORPG
ja
PC, Xbox 360

Aangezien bekende MMORPG’s een ongelooflijke aanzuigkracht uitoefenen op consumenten – het miljoenenpubliek van World of Warcraft spreekt voor zich – is de markt uitermate populair geworden voor ontwikkelaars. Verschillende MMORPG’s hebben in de afgelopen jaren geprobeerd om World of Warcraft in de vergetelheid te storten, maar tot dusver is het nooit gelukt. Dit jaar nog komt er iets compleets nieuws uit voor de gamer die een rol aan wil nemen in een gigantische wereld. Zal Age of Conan: Hyborian Adventures de traditionele MMORPG van de troon afstoten of blijft het bij mooie woorden?

De factsheet over Age of Conan (AoC) is in ieder geval bijzonder te noemen. Allereerst omdat het één van de weinige MMORPG’s is met een duister verhaal. Waar in Lord of the Rings Online voor een positieve setting is gekozen en bij World of Warcraft ook min of meer, heeft ontwikkelaar Funcom bij AoC gekozen voor een wereld die zich in een negatieve setting bevindt.

Deze setting komt, met name door een vernieuwend vechtsysteem, zeer goed uit de verf. Daar ik het idee bij “traditionele” MMORPG’s had dat alles wat ik deed bij het vechten geen invloed had, is dit bij Age of Conan compleet anders. Elke tegenstander in het spel heeft een aantal hitzones, waar jij hem kan raken. De ene aanval is daardoor de andere niet en dus zou je de gedachte kunnen koesteren om de vijand op zijn vitale delen te raken. Een logisch streven, maar zet de gedachte van buttonbashen maar in de ijskast. De vijanden reageren als het ware op jouw aanvallen en passen hun verdediging aan. Hierdoor mislukken je combo’s en dat is natuurlijk geen pretje. Deze combo’s kun je trouwens aanleren, bij een levelstijging.

Een ander gebied waarop Age of Conan zich moet gaan onderscheiden is de uitgebreidheid bij het aanpassen van het personage. Wederom is AoC op dit gebied compleet anders dan andere MMORPG’s. Bij dit spel is het namelijk mogelijk om vrijwel alles aan te passen, van lichaamsvormen, tot haargroei: alles zit erin. Bij de “traditionele” MMORPG waren de opties beperkt, waardoor je al snel een tweelingbroer tegenkomt, maar bij dit spel kun je uniek zijn. Een bijzondere toevoeging aan dit systeem is het aanpassen van je leeftijd. Het is namelijk echt mogelijk om je personage een jongere uitstraling te geven, of juist een oude uitstraling die bij een tovenaar past.

Gelukkig blijft een schoonheid van het spel niet beperkt bij de characters. Ook de wereld ziet er smakelijk uit. Bomen bewegen realistisch en ook de bewegingen van de mensen zijn heel waarheidsgetrouw neergezet. Ook de steden in het spel zijn mooi ontworpen en zijn gelukkig ook nog eens lekker groot. De uiterlijke glorie van het spel zal echter wel een kater opleveren voor het gemiddelde PC-systeem. Een spel als World of Warcraft draait goed op een enigszins oud computersysteem, maar de verwachting is dat dit niet voor Age of Conan geldt. Toch mag dit kritiekpuntje genuanceerd worden, aangezien het gros van de echte PC-gamers wel een zwaar systeem in het huis heeft staan.

Iets wat de ontwikkelaar wel aangerekend mag worden zijn de tegenvallende quests. Dit spel, dat bolstaat van vernieuwing, is niet vernieuwend op het gebied van quests. Nog steeds zijn de quests niets meer dan het afslachten van een aantal vijanden of het verkrijgen van zoveel voorwerpen van een bepaald soort. Jammer, want na een handvol quests is het grootste plezier van het verhaal al verleden tijd.

Verwachting

Toch zullen we het ontwikkelaar Funcom voorlopig vergeven. Een spel dat de concurrentie met grootheden aangaat en van zichzelf niet heel bekend is, is wel een pluim waard. Oké, het spel is gebaseerd op het boek “The Hour of the Dragon” – wat gelezen werd door miljoenen mensen -, maar erg bekend bij het grote publiek is het niet. De kracht van World of Warcraft kwam doordat de serie bekend was bij de gamers, Lord of the Rings Online werd vooral een succes door het goed gebruik maken van de licentie en Age of Conan zal het moeten hebben van baanbrekende gameplay.

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner