REVIEW: Plantronics RIG 500 PRO HC

Plantronics is misschien niet het eerste merk waar gamers aan denken als het over gaming headsets gaat. Nochtans zijn audioproducten hun core business en produceren ze al een geruime tijd gaming headsets. In de zakelijke wereld is Plantronics een grote naam en krijgen ze veel lof voor hun kwalitatieve producten.  Na jaren ervaring te hebben gehad met hun zakelijke producten, was ik dan ook nieuwsgierig om hun gaming producten aan de tand te voelen. Toen ze mij hun recentste iteratie van de RIG 500, de Plantronics 500 PRO HC voorstelden, twijfelde ik dan ook geen seconde. Ik kreeg de Plantronics RIG 300 HX, de RIG 400 PRO HC en de RIG 500 PRO tot mijn beschikking. 

Marketing overkill.

Wat mij onmiddellijk opviel toen ik meer onderzoek deed naar hun aanbod, was dat Plantronics een ietwat agressieve focus vertoont met hun RIG series wat betreft opties. Elke headset heeft namelijk een reeks aan varianten van eenzelfde headset. Zo hebben ze van de RIG 500 een tiental versies!  De RIG 500, 500E, 500 PRO, 500 PRO E-sports Edition, 500 PRO HC, 500 HD, 500 HX, 500 HC en de 500 HS! Holy fuck. Een deel van deze versies zijn simpelweg alternatieve versies voor specifieke consoles, waaronder de Playstation, Xbox en de Nintendo Switch. In een zekere zin zijn deze verschillende versies allemaal één en dezelfde headset, maar toch zijn er versies met andere features, verschillende afwerkingen en verschillende prijzen.  Dit werkt natuurlijk super verwarrend naar de klant toe. Stel: je ziet een review zoals deze en de headset lijkt je wel wat. Je zoekt op google RIG 500 en plots zie je een model dat er simpelweg anders uitziet dat het model waar je net over las en daarbovenop is het product dat voorkomt in een zoekresultaat ook nog eens duurder.
Dit probleem is tevens niet eens exclusief voor de RIG 500. Zowat al hun modellen krijgen een gelijkaardige behandeling, dus ook de RIG 300- en 400-modellen hebben een reeks aan verschillende iteraties.

Design en features.

De RIG 300 HX en 500 PRO HC komen beide met design die Plantronics omschrijft als een uitwendig skelet.  Beide zijn voorzien van oorschelpen die een ietwat ovaal ontwerp kregen.  Tevens blijken deze ook half open te zijn.  De RIG 400 PRO HC heeft meer klassieke ronde en gesloten oorschelpen.  De RIG 300 headset is wel opmerkelijk kleiner van ontwerp.
Een opvallende keuze van Plantronics is de frame van deze headsets.  Deze bestaat uit een simpel plastic stuk, waarin de oorschelpen worden vastgeklikt met drie opties om de headset aan te passen aan de grootte van je hoofd. Dit stuk maakt dat de headsets ietwat goedkoop aanvoelen, maar het omgekeerde is eerder waar. Het onderdeel is ontzettende flexibel en kon heel wat misbruik verdragen wat de duurzaamheid alleen maar ten goede komt.  In theorie kan dit stuk ook simpelweg vervangen worden als het toch kapot zou gaan. De 300HX en de 400 PRO HC hebben elk een afzonderlijke kabel verbonden met de oorschelpen. De 500 PRO HC kreeg de voorkeur voor een enkelvoudige kabel, dus dat is wel iets om in het achterhoofd te houden als kabels jou gemakkelijk gaan irriteren.
 
Een interessante feature van de 500PRO HC, en tevens de 400PRO HC, is de “Game Audio Dial”. Dit is de plaatsing van een volumeregelaar vlakbij de 3,5mm TRRS connector.  Dit zorgt ervoor dat het volume heel eenvoudig geregeld kan worden bij het gebruik van de headset via een Xbox- of PS4-controller. Andere merken kunnen hier best wel iets van opsteken!

Geluidskwaliteit.

De RIG 300HX en de 400PRO maken beide gebruik van 40mm “drivers” en de 500 PRO HC is voorzien van 50mm “drivers”.  Dit houd in dat de 500 PRO HC iets grotere speakers heeft in de oorschelpen. Vaak gaat dit gepaard met de veronderstelling dat het geluidskwaliteit hoger is dan bij de kleinere 40 mm “drivers”, maar dat is niet altijd correct.  In theorie kun je bij grotere drivers genieten van een bredere “soundstage”, maar ook dit is simpelweg theorie.  De kwaliteit van de speakers zelf hebben natuurlijk een veel grotere impact op het geluidskwaliteit dan de diameter, maar dat is uiteraard iets moeilijker om uit te drukken voor marketing.

Wat mag je dan wel verwachten van het geluidskwaliteit van deze headsets? Alle drie de headsets hebben een gelijkaardige geluidservaring. De bass is er zonder overdreven te zijn.  De middenfrequenties zijn correct vertegenwoordigd en de hoge frequenties zijn over het algemeen ook goed duidelijk. De frequenties zijn dus mooi gebalanceerd. Ik heb alle drie de headsets ook aangesloten aan een headphone-versterker en alle drie konden ze goed omgaan met het verhoogde volume zonder dat ze beginnen te kraken.

De geluidskwaliteit die geproduceerd wordt door de headsets is verder goed maar zeker niet spectaculair. Het past min of meer binnen de verwachtingen van elk model hun voorgestelde winkelprijs.

De oorschelpen zijn niet volledig gesloten. Iets waar ik persoonlijk wel voorkeur aan geef omdat het toch vaak de geluidskwaliteit bevordert. Het zijn natuurlijk gaming headsets en vaak wil je dan ook zoveel mogelijk afgeschermd worden van geluiden buiten de game die je aan het spelen bent. Als dit een belangrijk aspect is bij de keuze van een headset voor je dan moet je hier zeker rekening mee houden.

Alle drie de geteste modellen zijn voorzien van een “noice cancelling” microfoon.  Deze vervult zijn taak als microfoon maar is best teleurstellend.  De noice cancelling is ondermaats en de kwaliteit van het opgenomen geluid is verre van helder.  Je moet er natuurlijk geen studiowerk mee gaan opnemen en als het puur voor communiceren wordt gebruikt tijdens een potje multiplayer dan vervult het wel uiteraard zijn taak.

Comfortabele headsets.

De RIG-modellen die wij konden testen zijn allen stuk voor stuk zeer licht, wat natuurlijk het draagcomfort bevordert.  Dat in combinatie met de extra steunband op de RIG 400 & 500 PRO HC maakt dat deze headsets bijzonder aangenaam zijn voor lange game-sessies.
De 500 PRO HC komt ook met extra oorschelpen. Je kan kiezen om gebruik te maken van de lederen oorschelpen of de iets meer open schelpen van stof.  Die laatste helpen ook om je oren vrij van zweet te houden.

Het draagcomfort van deze headsets is één van de betere aspecten van deze headsets maar vreemd genoeg vind je daar weinig van terug in de product marketing. Het is bijna alsof dit een toevallig voordeel is als gevolg van de keuze van lichtere materialen.

Conclusie.

De geteste modellen hebben een winkelprijs van respectievelijk € 39,99 (RIG 300 HX), € 59,99 (RIG 400 PRO HC) en € 79,99 (RIG 500 PRO HC).  Over het algemeen vind ik de prijs net iets te hoog voor het klassement waarin ze concurreren. Maar je vindt ze zeker goedkoper in webshops dan deze prijzen en dan zijn deze headsets best wel aan te raden.   Je moet ook rekening houden dat de 400 PRO HC en de 500 PRO HC beide een Dolby Atmos licentievoucher hebben, wat op zichzelf toch gemakkelijk een waarde heeft van om en rond de € 10,-. De RIG-modellen die wij uitgebreid hebben getest lieten een goedkope plastic indruk achter.  Echter zijn deze ze wel opmerkelijk veel duurzamer dan heel wat andere merken hun aanbod in dezelfde prijsklasse.  De degelijke duurzaamheid, het fantastische draagcomfort en de gebalanceerde geluidskwaliteit maken deze headsets de moeite waard om te overwegen.
 

Discord

Hot
Enquête
Meer nieuws
0%
Meer recensies
20%
Meer video-content
27%
Meer previews
0%
Meer prijsvragen
27%
Meer van alles
27%
Totaal aantal stemmen: 15 | 0 reacties

Games Headliner