GQ blikt vooruit | De games van 2021

Het jaar 2021 is aangebroken. Een jaar dat mede dankzij de lancering van de next-gen consoles PlayStation 5 en Xbox Series X en S een interessante zal zijn. Terwijl de launch titels van beide consoles ons nog niet helemaal van de stoel bliezen, liggen er wel genoeg games in het verschiet die dat mogelijk wel zullen doen. Tel daar de altijd ongenaakbare PC bij op en de oerdegelijke Nintendo Switch die elk jaar wel wat lekkers voorschotelt en er is weer genoeg om je vingers bij af te likken! De redactieleden van GameQuarter wroette stuk voor stuk eens door de line-up van 2021 en stelde ieder een top 3 samen. Waar kijken wij het meest naar uit in 2021?

De games van Sil

Cyberpunk 2077

Ben ik een beetje aan het valsspelen door Cyberpunk 2077 op deze lijst te zetten? Ja, misschien wel. De game van CD Projekt RED had immers het hoogtepunt van 2020 moeten worden, dus waarom staat het in een 2021-lijst? Heel simpel. Omdat je van mijlenver had kunnen zien aankomen dat de game in een suboptimale staat zou zijn bij launch. Dit was ook zo bij The Witcher 3: Wild Hunt en de vertragingen, soms op het laatste moment, maakte pijnlijk duidelijk dat het bedrijf niet van de fouten van die game had geleerd. En dus moeten we wederom wachten tot de game écht af is. Tot we de prachtige wereld van Night City en al diens bizarre karakters kunnen ervaren zoals bedoeld. Hopelijk is dat het geval wanneer de PlayStation 5- en Xbox Series-versies verschijnen.

God of War: Ragnarok

God of War op deze lijst zetten is misschien wel een bizarre keuze. Ik heb de avonturen van Kratos immers nog maar nauwelijks aangeraakt. Enkel de PS4 game heb ik gespeeld en zelfs die heb ik enkel op een preview-event mogen proeven. Maar die smaak ben ik nooit meer vergeten. Tel er dus maar bij op dat ik de serie tot op heden er nog even doorheen ga rammen voor Ragnarok in mijn PS5 mag worden verwelkomd.

Digimon: Survive

Deels door nostalgie heb ik altijd een zwak gehad voor videogames die zich afspelen in het Digimon-universum. Door planningsconflicten glipten de recensie-exemplaren van de laatste paar Digimon-spellen door mijn vingers heen, maar in 2021 ben ik van plan die schade in te halen met de release van Digimon: Survive. Met beloftes van meerdere eindes, meerdere evolutiepaden, karakters die sterven en meer dan enkel combat doet Survive immers denken aan de PlayStation 1-delen die zo diep in mijn geheugen gegrift staan.

De games van Sebastian

Een nieuw jaar, dus nieuwe kansen en vooral ook nieuwe games! Waar ik nog het meest naar uitkijk in 2021 is om te zien wat voor moois de next gen-consoles kunnen produceren. Sommige gelukkigen onder ons hebben al kennis mogen maken met de nieuwe systemen, maar dit jaar zullen we pas echt gaan zien wat ze in huis hebben! Wat betreft de titels waar ik het meeste naar uitkijk, volgt hieronder een klein overzicht!
 
Axiom Verge 2

Wow, wat heb ik genoten van deel een van Axiom Verge, het passieproject van indiedeveloper Thomas Happ, die de game helemaal alleen bedacht en produceerde. Het is een spirituele opvolger en ode aan de klassieke 2D Metroid games op de NES en SNES. Waar het spel voor mij vooral in uitblinkt, is de geweldige soundtrack en de onheilspellende atmosfeer. Die dragen perfect bij aan het gevoel dat je eenzaam terecht bent gekomen op een buitenaardse planeet waar constant gevaarop de loer ligt. Ik ben dus erg benieuwd of deel twee dit kan evenaren en hopelijk zelfs nog zal overtreffen!
 
Control Ultimate Edition

Oké, technisch gezien is dit geen volledig nieuwe titel natuurlijk. De game kwam namelijk al uit in 2019 en de Ultimate Edition, inclusief alle DLC, is er ook al enkele maanden. Toch heb ik deze game nog even geparkeerd in afwachting van de release op de PS5 en Xbox Series X|S, die aan het begin van dit jaar zal plaatsvinden. Control was namelijk één van de eerste spellen waarin ray tracing werd
toegepast, maar dit was destijds enkel weggelegd voor PC-spelers met de nieuwste videokaarten. Aangezien de nieuwe generatie consoles hier wél ondersteuning voor bieden, zou dit zomaar één van de eerste titels kunnen zijn die visueel écht next-gen uit zal zien. En dus het ideale moment om aan deze titel te gaan beginnen!


 
Destiny 2: The Witch Queen

Ik moet toegeven dat ik een beetje een haat-liefde-verhouding heb met Destiny 2. Toen het spel oorspronkelijk uitkwam in 2017 ben ik eigenlijk weer vrij snel afgehaakt. Ondanks dat ik erg heb genoten van de story campaign, was er daarna te weinig te doen om mij geboeid te houden. Inmiddels zijn we drie uitbreidingen aan content verder en is er ook een next-gen patch beschikbaar. En wat een verschil maakt dat zeg! Het spel ziet er prachtig uit in 4K op 60 FPS, bevat een field of view-slider en competitief online spelen kan nu zelf in 120 FPS. Dit alles zorgt ervoor dat Destiny momenteel in een zeer gezonde staat verkeerd en ik hoop dat Bungie deze trend voort zal zetten met de nieuw aangekondigde expansion!

De games van Wilco

2021 is als een tabula rasa waar ik mij wellicht wat meer wil laten leiden door impulsen. Er is geen vooropgezet plan met betrekking tot games die ik zeker wil spelen en dat leidt achteraf gezien vaak tot leuke ontdekkingen. Dit neemt niet weg dat er wel enige nieuwsgierigheid aangewakkerd wordt door sommige aankondigingen. Drie titels die ik in ieder geval op de radar heb, licht ik nader toe.

Spelunky 1+2 (Switch)

Is het flauw om een titel te noemen die voor de helft al bijna klassiek genoemd mag worden en voor de andere helft in 2020 al uitkwam? Wellicht wel. Desondanks heeft Spelunky 2 mij afgelopen jaar zo stevig vastgepakt, dat ik hem met moeite weg kon leggen. Dit had maar één reden: ik moest en zou deze titel op de Switch spelen. Net voor de Indie Direct waar deze werd aangekondigd, liet ik Sil, Sander, Dave en Sebastian al weten dat dit de titel was waar ik op hoopte. Een kleine droom en urenvreter, waar ik enorm naar uitkijk. Wetende dat het precies is wat ik al ken. Maar vooral het feit dat ik dan de rem er van mijzelf af mag halen.

12 Minutes

Ik houd enorm van goede verhaalvertelling. Het liefst kleine verhalen met een emotionele of therapeutische impact. Dit mag recht voor zijn raap maar ook heel abstract zijn. Een bijzondere en gedurfde vorm van verhaalvertelling is die met een zichzelf herhalend tijdsverloop. Majora’s Mask liet mij als puber al smullen van een wereld waarbij je moest leren om te gaan met de beperkte tijd en gebeurtenissen daarbinnen. Op den duur wist je wie hoe laat waar staat en vanaf welk tijdstip je een bepaalde locatie niet meer kon bereiken.

12 Minutes is een game die dit grootse concept heel klein gaat brengen. Het lijkt er op dat deze zichzelf herhalende twaalf minuten zich enkel afspelen binnen de muren van een woning.  Er wordt aangebeld en kort daarna wordt je vrouw doodgeschoten. Beleef deze 12 minuten maar opnieuw; keer op keer op keer. En elke keer weer kan je de kennis van je voorgaande belevingen gebruiken om de situatie weer net wat meer naar je hand te zetten.Breath of the Wild 2

Mag ik dromen? Mag ik met alles in mij hopen dat we 2021 kunnen afsluiten met het vervolg op één van de beste games ooit gemaakt? Zoja, mag ik dan ook nog een klein wensenlijstje hieraan toevoegen? Nee, laat ik dat maar niet doen. Want als het aan mij had gelegen, was Breath of the Wild nooit uitgekomen zoals deze uiteindelijk is geworden. Ik had te veel vast willen houden aan de Zelda-tradities. Als het aan mij had gelegen was Majora’s Mask nooit gemaakt, omdat het destijds zoveel
anders deed dan ik gewend was. Gelukkig ligt het niet aan mij en mag ik mij straks vergapen aan datgeen wat Breath of the Wild 2 gaat zijn. Kom alsjeblieft als het helemaal af is, maar laat dat alsjeblieft nog in 2021 zijn.

De games van Sander

Het jaar 2021 zal zonder enige twijfel een jaar worden waarin de next-gen consoles elkaar uit de spotlight proberen te kegelen. Wie heeft de sterkste line-up en steelt daarmee de show? Allereerst zal mijn focus liggen op het √ľberhaupt in huis krijgen van een next-gen console. Ik piste namelijk naast de pot wat betreft de aanschaf van een PS5 of Xbox Series X. Ervan uitgaande dat ik in de loop der maanden wel een exemplaar in huis heb staan, droom ik alvast over wat er op mijn scherm tevoorschijn gaat komen!

Hogwarts: Legacy

Lekker nerdy, heerlijk. Het was één van de eerste games waar ik mij op mijn vaders desktop van de Aldi op vergaapte: Harry Potter and the Philosopher’s Stone. Een game van Electronic Arts die zeker voor die tijd erg vermakelijk bleek. Sindsdien is er eigenlijk weinig memorabels gedaan met de fantasiewereld die J.K. Rowling heeft geschapen. Maar toen was er eind vorig jaar een trailer van Hogwarts: Legacy, waarin we afreizen naar Zweinstien in de jaren 1800. Over Harry Potter, Ron Wemel en Severus Sneep is nog niets bekend dus de mogelijkheden op het gebied van originele verhaallijnen zijn onbeperkt. Als jonge tovenaar ken je een gruwelijk geheim dat de tovenaarswereld in gevaar brengt. Je reist af naar Zweinstein om daar een avontuur van jewelste te beleven. Dit is een RPG waar ik al jaren op wacht. Een ode aan de magische wereld die miljoenen mensen wist te raken. De verwachtingen zijn torenhoog. Weet ontwikkelaar Portkey Games, dat tot op heden eigenlijk alleen games ontwikkelde voor Android en iOS, deze in te lossen?God of War: Ragnarok

God of War = kwaliteit. Het is een wiskundige formule waaraan niet aan te tornen valt. Zeker de reboot van God of War in het hoge noorden van onze planeet was een verademing. Het was een kunststukje op allerlei vlakken: audiovisueel, gameplay-technisch maar zeker ook qua verhaaltelling. De strijd met Zeus en de titanen was wel klaar na zoveel delen en de Noorse mythologie bleek een schot in de roos. Het zorgde letterlijk en figuurlijk voor een frisse wind met een zichtbaar oudere Kratos die in eerste instantie helemaal niet op zoek is naar oorlog. De Noorse goden denken daar echter anders over en het offensief wordt ingezet. Een episch avontuur volgde met een einde dat naar meer smaakt. Ik kan niet wachten om te zien welke Noorse mythologische wezens eind dit jaar weer uit de hoge hoed worden getoverd door SIE Santa Monica Studio.

Tribes of Midgard

Ik ben waarschijnlijk de enige op deze aardbol die het relatief onbekende Tribes of Midgard in een lijst als deze plaatst, maar dat heeft puur te maken met het feit dat deze game alles in huis lijkt te hebben waar ik enthousiast van word. Wanneer een spel en co√∂peratieve multiplayer game is waarin survival wordt aangevuld met het oplossen van puzzels, dan heb je mij te pakken. Tribes of Midgard spreekt zich logischerwijs af in een mythologische wereld, waarin je samen met je vrienden een nederzetting moet bouwen en moet overleven. Je ontwikkelt je personage en reist door een willekeurig gegenereerde wereld waarin je puzzels oplost en materialen zoekt voor je nederzetting. Uiteraard kom je ook het nodige gespuis tegen dat je moet zien uit te schakelen. Dit klinkt voor mij al episch genoeg, maar het meest epische komt nog. Eens in de zoveel tijd zal je nederzetting namelijk worden aangevallen door reuzen. Deze reuzen hebben maar √©√©n doel: jouw nederzetting met de grond gelijk maken. Je zult dus goed voorbereid moeten zijn wanneer een dergelijke Giant zich richting jouw zorgvuldig opgebouwde stulpje begeeft. Het is nog afwachten hoe goed het spel daadwerkelijk gaat worden natuurlijk, maar alle ingredi√ęnten waar ik van droom zijn aanwezig. Laten we hopen dat we dit jaar dus twee topgames krijgen rondom de Noorse mythologie!

Discord

Hot
Enquête
Veel
27%
Best veel
47%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 45 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner