Firstlook Festival 2016 - verslag

De vraag is of gamebeurzen met de technologie van vandaag de dag nog wel relevant zijn. Van oudsher gingen journalisten aan de slag met de nieuwste games, maar de ruim twintigduizend consumenten en het groot aantal afwezige uitgevers op de E3 toont aan dat deze focus verschuift. In Nederland hebben we Firstlook, dat afgelopen weekend alweer voor de negende keer werd gehouden. Ook deze beurs groeit ieder jaar een beetje, met 2016 als hoogtepunt van diversiteit.

Pop culture

Firstlook werd vorig jaar al omgetoverd tot een festival, maar dit jaar deed de beurs deze term echt eer aan. Voor alle fans van pop culture was er wel iets interessant te zien, te doen of te ontdekken. In de rij, die wederom tot buiten de gigantische jaarbeurs liep, waren de cosplayers al volop aanwezig. Niet alleen hobbyisten die als groep naar de beurs komen, maar ook professionals die in de Cosville meedoen aan competities. In samenwerking met de World Cosplay Summit werd de voorronde van de Benelux-competitie gehouden onder officiële regels. Prachtig ontworpen pakken met leer of ijzeren armour gebaseerd op anime- of gamekarakters kwamen voorbij (Overwatch was duidelijk in opkomst), maar wij hadden ook diep respect voor de persoon in het bloedhete Pikachu-pak.

Daarnaast was de beurs dit jaar beter gevuld door de toevoeging van een comic-gedeelte. Hier werden niet alleen speciale edities van populaire series verkocht, maar was er ook een sloot tekenaars en stemacteurs aanwezig om werk te laten signeren. Artiesten als Stephen B. Scott van Dark Horse Comics liet concepttekeningen zien van zijn werk voor Batman en acteur Dameon Clarke had het zeer druk met het inspreken van Cell (Dragon Ball Z) of Handsome Jack (Borderlands) in telefoons van fans. Ook de New York Comic Con Party op zaterdagavond was een voorbeeld van hoe serieus het evenement uitbreiding neemt.

Grote games, grote rijen

Uiteraard waren er ook een hoop grote games aanwezig op Firstlook. For Honor, South Park: The Fractured But Whole, Call of Duty: Infnite Warfare, Final Fantasy XV en Horizon: Zero Dawn waren aan de lange rijen te zien zeer populair. Zelf konden we even aan de slag met Gran Turismo: Sport en Steep. Gran Turismo was speelbaar op diverse playseats, vergezeld door een onwijs dikke BMW M4. De game zelf zag er uitstekend uit en was zelfs met maximale hulp vrij pittig. Het gevoel van snelheid is door de visuele pracht een sprong vooruitgegaan en zoals sommige veteranen de game speelden lijkt de game de ultieme racing-simulator te gaan worden.

Steep is wederom een game die pas in 2017 verschijnt, en daar was dit iets meer merkbaar. Onze arme snowboarder zat regelmatig vast in een huis of een boom, waardoor het maken van jumps niet altijd even lekker ging. Desalniettemin speelt de game behoorlijk lekker en is het maken van een gecontroleerde sprong erg bevredigend. De pistes in Steep zijn één grote online hub, waardoor je na een zinderende paraglide-sessie je parachute kunt openen en heerlijk met anderen op ski’s op of snowboard de berg af kunt racen. Meer weten van de game? Lees binnenkort de preview op GameQuarter.

Toch was de meest indrukwekkende demo die van Batman: Arkham VR. De game was speelbaar op de PlayStation VR-stand, waar alle grote launchgames van de bril speelbaar waren. Het is even wennen om de comfortabele bril op te zetten, maar na het horen van de stem van Alfred en je te realiseren dat je in een gigantisch huis staat, ben je verloren in een andere wereld. Toegegeven kan het beeld een stuk scherper, maar het gevoel van je zwarte handschoenen bewegen en zien is uniek. Arkham VR is wat ons betreft het perfecte voorbeeld wat virtal reality moet gaan zijn: opgaan in een wereld, zonder overdreven veel actie.

Indie Gallery

Met het groeiend aantal Nederlandse indie games kon de Indie Gallery dit jaar uiteraard niet ontbreken. Achttien partijen hadden hun eigen stand waar games, maar ook andere initiatieven werden getoond. Zo was er Utomik, die een abonnementsservice hebben gemaakt om onbeperkt toegang te krijgen tot meer dan 350 games, die live gedownload worden tijdens het spelen. Ook lanceerde Gaminghub tijdens het festival een sociaal platform waar gamers op zoek kunnen naar teams, leaderboards kunnen volgen en communiceren à la Teamspeak. Het platform beoogt samen te brengen wat op dit moment gefragmenteerd is over verschillende platformen, en wat ons betreft heeft het zeker potentie.

Van de indie games die we gespeeld hebben, sprong Marooners er zeker bovenuit. In deze partygame wissel je in een gestoord tempo tussen zes verschillende minigames, totdat er per minigame één speler overblijft. Deze snelle afwisseling in combinatie met het vrolijke uiterlijk is een perfecte formule voor een partygame. De game is net gelanceerd op Steam, maar waarschijnlijk komt hij ook naar de consoles, waar hij waarschijnlijk nóg beter tot zijn recht komt.

De rest van de games was leuk en gevarieerd, en het blijft ontzettend interessant om direct met de makers in gesprek te kunnen. Zo speelden we samen met de ontwikkelaar de prachtig vormgegeven co-op game Rite of Ilk, waarin je aan elkaar vastzit met een touw en puzzels oplost, en was Gamebitous op het podium aanwezig met een speedrun in RunGunJumpRun. De Indie Gallery blijft toch één van de meest relaxte plekken van Firstlook, aangezien je gegarandeerd een game kunt spelen waarvan je een lach op je gezicht krijgt.

Marketplace

Prijzen van de catering daargelaten, is Firstlook Festival ook hét moment om je portemonnee te openen. Dit jaar was de Marketplace weer uitgebreider met games, t-shirts, figurines, posters, wapens en nog veel meer. Bij Magix Buttons was zo’n beetje elke retro-console te koop en de Media Markt had een lucratieve 3 halen, 2 betalen-actie. Velen gingen echter opzoek naar de exclusievere dingen, waardoor we mensen naar huis zagen gaan met gigantische zwaarden of schilderijen. Zelf waren we blij met de Limited Edition Son Goku-figurine die te winnen was bij een loterij.

Gewoon een leuke dag

Firstlook Festival was na een jaar met wat minder stands erg goed gevuld. Niet alleen dat, maar de beurs was ook een stuk diverser, waardoor de term ‘gamebeurs’ eigenlijk niet meer relevant is. Cosplay, comics en esports waren dit jaar ook prominent aanwezig om je mee te vermaken als je niet per se lang in de rij wilt staan voor een nieuwe game. Firstlook was dit jaar een voorbeeld voor wat beurzen moeten zijn: gewoon een leuke dag voor de fans.

Vind hier binnenkort de link naar de Steep preview.
 

Discord

Hot
Enquête
Meer nieuws
0%
Meer recensies
14%
Meer video-content
29%
Meer previews
0%
Meer prijsvragen
29%
Meer van alles
29%
Totaal aantal stemmen: 14 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner