FIFA 14: de enige game die mij de kast op krijgt

Je kunt vandaag de dag je console niet opstarten of iemand in je vriendenlijst is wel met een potje FIFA bezig. Eén van de meest gespeelde spelletjes ter wereld wordt door vriend en vijand geadoreerd, met hier en daar natuurlijk wat uitzonderingen daargelaten. FIFA 14 vernieuwde weinig ten opzichte van FIFA 13; van een revolutie was geen sprake. Toch werd het spel omarmd en FIFA 14 werd met torenhoge scores beloond. Maar de speler die door weer en wind met FIFA aan de slag gaat, weet wel beter. Die kent de gebreken van het spel als geen ander. En elke keer wanneer al deze gebreken zich weer op wonderbaarlijke wijze in één potje ophopen, dan is er maar één uitspraak op mij van toepassing. Zoals Klaus Teuber het ooit in het Kolonisten van Catan kaartspel verwoordde bij Karel de Machtige: ‘’Wee degene op wie hij losgelaten wordt!’’

In het leven komt men ver door dingen van elkander te accepteren en vrolijk verder te gaan met waar zij mee bezig waren. Elke keer als weer één of ander wanstaltig gebrek van FIFA 14 zich aan mij toont, dan wil ik dat niet accepteren. Hierbij moet de nadruk worden gelegd op willen, want wie start na een nederlaag een paar uurtjes later weer vrolijk FIFA 14 op? Precies, ik, degene die een paar uur terug een haar verwijderd was van een beroep doen op de inboedelverzekering.

Maar waar ergert u zich dan aan? Ik hoor het u denken. Een kleine opsomming van dingen die zich voordoen bij het spelen van FIFA 14 zal zonder twijfel de fans van het spel achter hun computer een vuist in de lucht laten steken, teksten schreeuwend als ‘’Ja precies!’’ en ‘’Hoe herkenbaar!’’. De leek die nog nooit de controller in de handen heeft gehad kan het beste nu stoppen met lezen. Naarmate de tijd op de virtuele speelklok verstrijkt en de ergernissen zich ophopen, is iemand die je probeert te ‘troosten’ of zijn of haar onbegrip uit over jouw gedragingen niet echt gewenst. Want u weet dames en heren, ‘’Wee degene op wie hij losgelaten wordt!’’

Laten we voor de grap eens beginnen bij de gameplay. FIFA 14 kent namelijk bijzonder veel verschijnselen waarbij je van tevoren al weet dat het gaat gebeuren, maar alsnog kun je er met je hoofd niet bij. Neem nou een lange bal die je op je spitsen wilt spelen. Hoe vaak gebeurt het niet dat de centrale verdediger van de lokale FC de bal fantastisch inschat en met een omhaal de bal van rand eigen zestien terug het veld in schiet? Precies, bijna elke wedstrijd. Of de speler nu 68 jaar is of voor het eerst het gras van een fatsoenlijk stadion onder zijn voeten heeft kietelen, ze kunnen het allemaal. Jammer dat onze Geoff Shreeves dan niet even inbreekt om ons te melden dat het achterwerk van de verdediger à la Mascherano is uitgescheurd. Of uitgerekt moet ik zeggen.

Nee dames en heren. Het leven van een verdediger in FIFA 14 gaat niet over rozen. Wanneer de tegenstander namelijk aan de beurt is om een hoekschop te nemen, dan kan het zo maar eens voorkomen dat je als verdediger gewoon niet van je plek af mag komen. Het spel weigert je de mogelijkheid te geven die verdediger te selecteren die de bal gemakkelijk weg kan koppen. In plaats daarvan krijg je de mogelijkheid een verdediger te selecteren die of wanstaltig gepositioneerd staat, of je krijgt helemaal geen mogelijkheden aangereikt. ''Kopt u maar binnen, wij zijn straks weer aan de beurt''. Alhoewel, gelukkig staat er nog een keeper op de doellijn die het tij kan keren.

Gelukkig? Schreef ik daar zojuist gelukkig? Als de keeper namelijk geen Neuer heet, dan is het alles behalve zeker dat ballen voor de lijn gekeerd worden. Wacht dacht u van die voorzetten die drie jaar onderweg zijn, waarna de keeper besluit ze rustig over te tikken in plaats van te vangen? Of wat dacht u van die katachtige reflexen bij een kopbal, waardoor de bal recht omhoog wordt gebokst en de keeper op de grond valt om vervolgens enkele seconden niet omhoog te komen, zoekend naar een stuiver die hij tijdens de val verloren is. Op het moment dat het gebeurt zie je al dat de tegengoal gaat vallen. Telkens weer. Een vicieuze cirkel.

Kun je dan niet op deze gebreken inspelen? Proberen ze te vermijden? Nee, dat is onmogelijk. Je kunt moeilijk 0 hoekschoppen weggeven in een wedstrijd en lange ballen, zeker in de diepte, zijn altijd een gevaarlijk wapen. Wanneer je over een heel rustige, goed relativerende persoonlijkheid beschikt, dan kun je wellicht lachen om de verschijnselen. Het kan immers toch gebeuren? En je beleeft toch genoeg leuke momenten aan het spelletje, toch?

Nee, er valt niet te lachen! Zeker niet wanneer je online voor de hoogste eer aan het spelen bent! Wanneer je die laatste kans hebt om wereldkampioen te worden of om eerste te worden in je divisie. Juist op die momenten, in die wedstrijden, kom je altijd zo’n verschrikkelijk ventje tegen die of over een wanstaltige internetverbinding beschikt of op hetzelfde moment enorm foute films aan het downloaden is. De wedstrijd die jij koste wat kost moet winnen hapert en geeft je weinig tot geen kans om je spel te spelen. Dat vloeiende combinatiespel dat jij gedurende het hele toernooi of de hele divisie al aan het spelen bent, wordt je onmogelijk gemaakt. Heren van EA, mag ik via deze weg een verzoek indienen voor positieve discriminatie? Geef iedereen met een goede internetverbinding die daar goud geld voor betaald een tegenstander die hetzelfde kan bieden. En niet één of andere zakkenwasser met een inbelmodem. Het zal de levensjaren van veel spelers aanzienlijk verlengen.

Volg hoofdredacteur Sander van Genderen via Google+!

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner