De Nintendo Switch: feitjes en geruchten voor de onthulling

Aanstaande vrijdag is de Nintendo Switch-presentatie vanuit Japan, waarin we alles te weten komen over de lancering van Nintendo’s nieuwe platform. Je zult wel vroeg uit de veren moeten om de presentatie te kijken: van 05:00 tot vermoedelijk 06:00 uur is hij te zien in het Japans met Nederlandse of Engels ondertiteling. In dit artikel blikken we vooruit op wat we kunnen verwachten op basis van zowel officiële bevestigingen als geruchten.

De lancering

Op 20 oktober 2016 kondigde Nintendo de Switch officieel aan met een trailer die de console/handheld-hybride en enkele games toonde. In aanloop naar deze dag werd al bekend dat de Nintendo Switch, toen nog de NX, in maart 2017 zou verschijnen, maar de exacte datum gaan we vrijdag pas horen. Als we de geruchten mogen geloven dan lijkt 17 maart de meest voor de hand liggende datum te zijn, maar niets is natuurlijk zeker. Het zou ook nog kunnen dat de datum niet voor elke regio hetzelfde zal zijn, maar maart is in elk geval een zekerheid.


De prijs is iets waar ook veel over gespeculeerd is. Nog voor de aankondiging gaven enkele lekken op Reddit een prijs rond de € 350,- tot € 400,- aan, maar de laatste berichten van grote kranten als Nikkei en Britse retailers als GAME en Gameseek wijzen op een prijs van ongeveer € 249,- voor een eventueel instapmodel. Deze prijs zou prima zijn om te concurreren met de Xbox One en PlayStation 4, die beide al vanaf € 299,- te krijgen zijn, maar we moeten wel in gedachten houden dat CEO Kimishma duidelijk heeft gemaakt dat het apparaat wederom niet tegen verlies zal worden verkocht.

Hardware en specificaties

Ook hierover hebben we een hele hoop geruchten gehoord, maar we weten vrij weinig zeker. De Nintendo Switch is een tablet met zogenaamde Joy Con-controllers die aan de zijkant kunnen worden vastgeklikt, waardoor hij gebruikt kan worden als een handheld. Vervolgens kan hij ook gebruikt worden als console door hem in een docking station te stoppen, die hem oplaadt via USB-C. Verder kunnen de Joy Cons op verschillende manieren worden vastgehouden en wordt het dus niet mogelijk om op de tv te gamen met de tablet als tweede scherm. De tablet biedt wel de mogelijkheid om met meerdere mensen op één tablet te gamen, of lokaal met meerdere apparaten.

Wat voor scherm er exact in de Switch zit is lastig te zeggen, maar uit de beelden is op te maken dat het om een scherm van rond de 6- tot 7-inch zal gaan. Volgens onder andere Eurogamer, die nagenoeg alle bevestigde zaken rondom de Switch op voorhand onthulde, zal de tablet een multi-touchscreen met een resolutie van 720p hebben, 32GB interne opslag en een SD kaart-slot bevatten en afhankelijk van de games en modi ongeveer drie uur meegaan op de batterij.

Nvidia heeft bekendgemaakt dat de Switch zal draaien op een GPU van het bedrijf, in plaats van op AMD-videokaarten zoals in de PlayStation 4 en Xbox One. Het gaat hierbij om een mobiele chip, die vermoedelijk een speciale variant gaat zijn op de Nvidia Tegra X1, die te vinden is in de Nvidia Shield-tablet, en niet de nieuwere Pascal-architectuur van het bedrijf. Als dit waar is, dan zal de Switch krachtiger zijn dan de Wii U, maar wellicht niet dan de twee concurrenten. Nintendo heeft gamers echter verzekerd dat het de kracht van een echte console gaat hebben, wat past bij het gerucht dat de Switch dankzij koeling in de dock een hogere kloksnelheid voor 1080p-beelden zal leveren. Vrijdag komen we waarschijnlijk meer te weten over de precieze specificaties.

Games: de zekerheden

Van de games die bevestigd zijn, springt The Legend of Zelda: Breath of the Wild er natuurlijk bovenuit. Recente berichten speculeren dat de game toch bij lancering uit zal gaan komen, maar wellicht niet in Europa. Andere games waarvan de releasedatum ongeveer bekend is, zijn Rime (mei 2017), LEGO City Undercover (Lente 2017), Project Sonic 2017 (eind 2017) en Just Dance 2017 (2017). Verder weten we dat Dragon Quest X naar Japan zal komen en Dragon Quest XI naar Japan en het Westen en moeten indie games Seasons of Heaven, Stardew Valley, Cube Life: Island Survival, Yooka-Laylee en Constructor ook op de Switch verschijnen.

Games: waarschijnlijk

Behalve bovenstaande games die bevestigd zijn, weten we ook van een paar games bijna zeker dat ze uit zullen komen. Zo zagen we in de trailer een 3D Mario-game, Mario Kart 8 of 9, The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition, Splatoon of Splatoon 2 en iets wat heel sterk op NBA 2K17 leek. Geen van deze games zijn dus officieel bevestigd, maar we hebben ze in elk geval al gezien.

Games: wellicht

De grootste lijst van games is waarschijnlijk die van games die volgens geruchten uit zullen komen. Enkele geruchten gingen over ports van Wii U-games, zoals Super Smash Bros. Xenoblade Chronicles X en Super Mario Maker. Ook gingen er geluiden dat Pokémon Sun & Moon een nieuw leven krijgen in de vorm van Pokémon Stars en bevestigde Miyamoto dat er gewerkt wordt aan Pikmin 4. Tot slot gaven enkele ontwikkelaars aan te werken voor de Swich, waardoor we bijvoorbeeld Dark Souls (trilogie), Rive en Guardians of the Galaxy van Telltale kunnen gaan zien.

Ook gaf Laura Kate Dale, fervent Switch-lekker, aan dat de Virtual Console weer aanwezig zal zijn. Door de toegenomen rekenkracht zal het volgens haar nu mogelijk zijn om GameCube-games af te spelen, maar gaat ook het gerucht dat Game Boy Afvanced-games als Mother 3 speelbaar gaan zijn.

Tot slot

Wat Nintendo ook gaat laten zien, we gaan in ieder geval meer horen dan we nu weten. Wellicht dat we de speelsessies van de aanwezige pers af moeten wachten voor alle technische details en bewaart Nintendo een aantal games voor aankomende E3, maar we hoeven vanaf vrijdag niet meer te speculeren. Bekijk de stream in elk geval op onze site en houd Gamequarter ook goed in de gaten voor alle nieuwtjes over de Nintendo Switch.

Discord

Hot
Enquête
Meer nieuws
0%
Meer recensies
14%
Meer video-content
29%
Meer previews
0%
Meer prijsvragen
29%
Meer van alles
29%
Totaal aantal stemmen: 14 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner